Dilatatia gastrica reprezinta marirea in volum a stomacului pe baza acumularii de gaze sau fluide, pe fondul unei deficiente de golire. Torsiunea gastrica este o consecinta grava a dilatatiei si consta in rotirea stomacului in ax longitudinal, de la 90 grade pana la 360 grade. Dilatatia stomacului nu se finalizeaza intodeauna cu torsiune, insa in majoritatea cazurilor torsiunea este provocata de catre diltatie.
Ambele conditii reprezinta urgente medicale, ba mai mult torsiunea gastrica este o urgenta chirurgicala. Rata de mortalitate este destul de mare (30% pana la 50% din cazuri), astfel ca ajutorul medical de specilitate trebuie solicitat imediat. Primele doua ore sunt critice, dupa acest interval de timp, cu fiecare minut trecut, sansele de supravietuire ale animalului scad vertiginos. Dilatatia si torsiunea stomacului recunoscute la timp de catre stapan, pot fi tratate si viata cainelui poate fi salvata.
Mecanism de producere
Desi studiata indelung aceasta problema, medicii veterinari nu au reusit sa formuleze o cauza exacta ce duce la aceasta conditie.
Cert este ca dintr-un motiv necunoscut, in stomac se acumuleaza gaz sau fluid, ce determina cresterea in volum a acestui organ. Neelucidata este si cauza ce impiedica degajarea continutul stomacului, astfel incat gazele ramane cantonate in cavitatea gastrica. Dilatatia si torsiunea apar la un caine pana in acel moment perfect sanatos.
Gazele provin de regula din ingestia aerului, fermentarea continutului gastric sau alte reactii metabolice. Lichidul apare prin ingerarea unei cantitati mari de apa sau secretie gastrica ridicata.
La caini stomacul nu este atasat de cavitatea abdominala, ca la om. Astfel stomacul, umplut cu are, are tendinta sa se roteasca (dea peste cap). In acest moment avem de-a face cu torsiunea. In momentul in care stomacul s-a rasucit, orificiile cardia si pilor sunt inchise definitv, iar continutul gastric nu mai poate fi evacuat. Ragaitul si vomitatul sunt imposibile. Splina, fiind atasata de stomac, sufera aceeasi miscare de rotatie.
Reactiile se acutizeaza, pe masura ce continutul gastric fermenteaza si mai mult si se elibereaza o cantitate si mai mare de gaze. Distensia stomacului are efecte nefavorabile asupra organelor invecinate. Presiunea impusa diafragmei determina alterarea respiratiei. Vasele mari de sange din cavitatea abdominala sunt si ele comprimate, provocand ischemia organelor din jur. Torsiunea intrerupe aproape definitiv circulatia proprie a stomacului, astfel ca portiuni din acest organ raman neirigate, necroza fiind iminenta. Intrucat circulatia este blocata la nivel abdominal, inima dispune de o cantitate insuficienta de sange pentru a mai pompa. Tensiunea arteriala se prabuseste si apare aritmia cardiaca. De aici pana la soc si mai apoi deces nu este decat un pas. In functie de gradul de dilatatie, peretele gastric se poate perfora, iar continutul stomacal, extrem de septic, va provoca peritonita. Aceasta asociata si cu infectarea tesutului necrozat al stomacului pot duce la septicemie.
sursa: http://www.zooland.ro/dilatatia-si-torsiunea-gastrica-la-caini-3865