Și animalele au probleme cu dinții, și ele au dureri, li se formează placă bacteriană, le miroase gura și trebuie duse la stomatolog.
Câinii si pisicile suferă cel mai des de afectiuni ale dinților
Dacă salivează excesiv, are apetit selectiv pentru anumite tipuri de alimente moi sau lichide, prezintă durere la atingerea gurii, miros urât al respiratiei, umflături la nivelul maxilarului sau ganglioni mariți în volum este cazul ca mergi cu animalul la medicul veterinar.
Desigur că nu putem să observăm mereu toate aceste semne, ci doar câteva sau chiar doar unul dintre ele.
Cauza cea mai frecventă a afecțiunilor este prezența plăcii bacteriene. Aceasta se formează ca urmare a atașării bacteriilor la nivel dentar, în decurs de câteva zile realizându-se mineralizarea și formarea unei suprafete rugoase, propice adăugării unor noi straturi.
Pe măsură ce placa avansează, aceasta irită gingia ducând la apariția gingivitei și periodontitei.
În timp, flora bacteriană își modifică structura și așa apare mirosul neplăcut. În afara de acest tartru, putem să observăm chiar și manifestari tumorale ale gingiilor cum este cazul epulisului, des întâlnit mai ales la boxer, doberman și metis.
În cazuri mai grave, apar fracturi ale dintilor sau carii severe ce pot duce la pierderea dintelui. Sunt mai afectate rasele de talie mică ca urmare a spațiilor interdentare mai mici, a duratei de viață mai mare și a dietei.
Iată câte probleme putem astfel să identificăm la câine sau la pisică, de aceea este necesar să mergem periodic la un control stomatologic, într-un spital veterinar unde există utilitățile pentru astfel de intervenții.
Controlul periodic ar trebui efectuat la fiecare 6 luni, chiar si în cazul în care nu există semne de îmbolnavire.