Detinerea unui animal de companie reprezinta o adevarata provocare, pe langa momentele placute si distractia pe care aceste fiinte mici leo ofera. Una dintre cele mai ingrijoratoare probleme in randul animalelor este infestarea cu viermi. Chiar si animalele care par sanatoase se pot confrunta cu aceasta problema, astfel ca este foarte important sa deparazitezi regulat animalele tale de companie!
Viermii sunt paraziti interni care cauzeaza o serie de probleme neplacute in randul animalelor. Provoaca durere, suferinta, boala si chiar deces. Unii viermi se transmit rapid atat intre animale, cat si intre animale si oameni si pot provoca afectiuni severe.
Insa cu tratament eficient, aceasta problema poate disparea, iar tu poti avea animale sanatoase!
Ce trebuie sa stii despre infestarea cu viermi
Animalele de companie, chiar si cele care traiesc in apartament, sunt extrem de expuse la contactarea de diferiti viermi, care duc la afectiuni severe si chiar deces. Infestarea cu viermi se face prin mai multe cai, atat prin contaminarea de un alt animal infectat, cat si prin consumul de larve sau oua de viermi din mediul inconjurator.
De asemenea, animalele pot contacta viermi si prin consumul de carne cruda sau paraziti contaminati, ca de exemplu puricii care sunt purtatori de viermi.
Care sunt simptomele infestarii cu viermi
Foarte multe animale infestate cu viermi nu prezinta semne ale acestei probleme, astfel ca pentru detinatorii de animale de companie este foarte important sa isi deparaziteze regulat tovarasii necuvantatori. Totusi, daca animalul tau de companie este infestat, vei observa viermisori in fecale sau voma.
Daca descoperi viermii, pe cat posibil coleteaza-i si apoi mergi cu ei la medicul veterinar, care este capabil sa ii identifice si sa trateze cainele in consecinta.
De asemenea, daca cainele sau pisica ta incep sa slabeasca, fara un motiv aparent, acesta poate fi un semn ca este infestat cu paraziti, interni sau externi. Un alt semn al infestarii cu viermi este dat si de blana care devine uscata si aspra. Alte simptome ale infestarii cu viermi sunt si cresterea apetitului alimentar, slabiciunea, letargia si diarea.
In cazuri severe, animalele infestare pot avea un abdomen umflat.
Metode prin care sa reduci riscul de infestare cu viermi
Pentru a preveni infestarea cu viermi la animalele tale de companie este foarte important sa mergi cu el regulat la medicul veterinar, pentru deparazitari. Animalele de companie trebuie deparazitate regulat impotriva viermilor, inca de la cele mai fragede varste. De altfel, inainte de vaccinare, este obligatoriu ca pisicile si cainii sa fie supusi unei deparazitari complete.
Pe langa deparazitarile regulate, este bine sa tratezi animalul de companie si impotriva puricilor, care sunt purtatori de paraziti interni. De asemenea, este foarte important sa dezinfectezi regulat si bolul de apa si mancare al animalului tau de companie. Este indicat sa folosesti un dezinfectant care este sigur pentru animale.