Rinichii cainilor functioneaza exact ca si cei ai oamenilor, eliberand anumite substante in sange, pe masura ce filtreaza deseurile organismului, pentru a le elimina ca urina. Rinichii mentin in limite normale concentratia de apa si sare din organism si ajuta si la pastrarea in limite a tensiunii arteriale, la metabolizarea calciului si la sustinerea nivelului de fosfor normal. In plus, produc un hormon care incurajeaza producerea de celule rosii in sange.
Cand rinichii nu functioneaza corect, toxinele se acumuleaza in sangele cainelui si acesta se imbolnaveste.
Cauzele insuficientei renale la caini
Rinichii pot fi afectati de o serie lunga de conditii precum: raniri, infectii, toxine, cancer. Prejudiciul este de obicei ireversibil, insa cu un diagnostic rapid si tratamentul corect, progresia poate fi limitata si multi caini continua sa traiasca fericiti, dupa diagnosticare.
Factorii care ii pot face pe caini mai predispusi la bolile de rinichi includ:
Varsta – sansele de a dezvolta probleme la rinichi, sunt mai mari dupa ce cainele depaseste varsta de 7 ani
Alimentatia – unele alimente bogate in fosfor, chiar si unele sortimente de hrana pentru caini, cu nivel crescut de proteine, pot creste progresia bolii
Mediul in care cainele traieste – unele substante chimice ca dezinfectantii, vopselurile sau medicamentele umane, pot deteriora rinichii
In timp ce unele probleme la rinichi au o cauza imediata, care poate fi tratata, boala cronica a rinichilor apare dupa o perioada mai lunga de timp, iar cauzele sale sunt mai greu de determinat. Insuficienta renala cronica se dezvolta lent si are la baza, de cele mai multe ori, o boala existenta sau predispozitia genetica.
In mod surprinzator, o cauza des intalnita a insuficientei renale cronice la caini, sunt afectiunile dentare. Bacteriile asociate cu acestea, intra in sange si invadeaza mai multe organe, provocand leziuni ireversibile inimii, ficatului si rinichilor.
Simptomele insuficientei renale la caini
Printre primele semne de boala renala la caini sunt urinarea mai deasa si consumul unei cantitati mai mari de apa. Adesea, cainii simt nevoia sa urineze si noaptea.
Desi exista mai multe cauze ale unui consum mai mare de apa, insuficienta renala este una dintre cele mai serioase conditii.
Alte semne pe care sa le urmaresti:
Incontinenta urinara
Deshidratare
Letargie
Pierderea apetitului
Voma
Pierderea in greutate
Respiratia urat mirositoare (a chimicale)
Gingii palide
Ulceratii bucale
La aparitia oricarui simptom dintre cele mentionate, cainele trebuie dus imediat la veterinar.
Diagnosticarea insuficientei renale la caini
Pentru a se pune un diagnostic corect, va fi nevoie de:
Examinarea fizica – care poate indica: rinichi mariti si durerosi, dureri de spate, modificari ale prostatei sau vezicii urinare.
Teste de sange
Teste de urina
Radiografii sau Ecografii pentru identificarea potentialelor modificari in dimensiunea organelor
Tratamentul pentru insuficienta renala
In functie de tipul insuficientei renale – acuta sau cronica, tratamentul la caini poate include:
Medicamente care sa incurajeze producerea de urina
Terapie cu fluide
Monitorizarea productiei urinare
Controlul varsaturilor
Dializa
Managementul dietei
Corectarea anemiei
Managementul hipertensiunii arteriale
Terapie pentru cauze specifice identificare: toxicitate produsa de diversi agenti externi (exemplu: antigel), infectii
Rolul hemodializei in managementul insuficientei renale la caini
Hemodializa este o terapie moderna folosita pentru eliminarea toxinelor uremice si corectarea dezechilibrelor de electroliti si fluide, asociate cu insuficienta renala. Hemodializa este indicata cand mortalitatea potentiala nu poate fi evitata prin terapii conventionale.
Cum poate fi prevenita insuficienta renala la caini?
Evident, insuficenta renala nu poate fi prevenita in toate cazurile, mai ales ca nu are mereu o cauza cunoscuta. Cu toate acestea, exista multe masuri pe care le poti lua pentru a-ti mentine cainele sanatos.
Insuficienta renala acuta este cel mai des declansata de o intoxicare cu substante ca:
Medicamente obisnuite de uz uman
Anumite alimente ca usturoiul sau ceapa
Plante
Otrava pentru sobolani
Pesticide
Antigel
Metale grele
De aceea, este important sa ii limitezi accesul in locurile unde poate sa intre in contact cu astfel de substante.
Un caine care sufera de o boala, poate ajunge sa aiba probleme renale, de aceea el trebuie sa primeasca tratament imediat, deoarece, pe termen lung, unele afectiuni pot compromite functia rinichilor. Un element cheie pentru sanatatea rinichilor este alimentatia. Aceasta trebuie sa fie echilibrata si de calitate. Alimentele de calitate scazuta nu poseda substantele nutritive necesare, pentru ca organismul sa functioneze corect.
Fii foarte atent la fiecare modificare de comportament, energie sau apetit, acestea sunt indicatori de baza pentru sanatatea cainelui. Foarte important! Cainele tau trebuie sa fie vazut de veterinar, pentru un control de rutina, de cel putin doua ori pe an. Un examen fizic poate sa identifice probleme intr-un stadiu incipient, care sunt mult mai usor de gestionat.