Înainte de a adopta o pisică, este important sa învățăm cum si când o luam în brațe și cum sa interacționăm cu ea.
La fel ca oamenii, majoritatea pisicilor devin nervoase în prezența necunoscuților și le ia ceva timp până se simt confortabil cu cineva nou. Nu presupuneți că orice pisică poate fi luată în brațe din prima încercare. Înainte de a o atinge, lăsați-o pe ea să vă cunoască, să facă primul pas. Lăsați pisica să vină la voi pentru a vă mirosi. Evitați contactul vizual (pisicile văd asta ca pe o amenințare) și întindeți încet mâna spre ea. Fiind precauți, asta vă va da timp să evaluați personalitatea pisicii, să vedeți dacă e periculos sau nu să încercați să o atingeți sau să o luați în brațe. La fel ca adulții, pisicile au nevoie de timp doar pentru ele, iar dacă se ascund, înseamnă că pentru moment, nu vor atenția voastră. Atunci cand se freacă de tine în mod special, ea încearcă să-și lase mirosul, acesta fiind un obicei al pisicilor de a-și arăta afecțiunea și faptul că este deschisă la afecțiune și pregătită pentru socializare.
Dacă pisica pare furioasă sau speriată, nu încercați să o luați in brațe, riscați să fiți zgâriați. Este important să reușiți să citiți dispoziția pisicii, iar coada si urechile sunt un bun indicator.
Dacă coada pisicii este ridicată, inseamnă ca este mulțumită. Urechile îndreptate înainte sunt de asemenea un semn că pisica este încântată și jucăușă. Sunt momente bune pentru a o lua în brațe.
Dacă pisica își agită coada sau dacă urechile pisicii sunt date pe spate este semn ca pisica este nervoasă. De asemenea, urechile pleoștite arată că pisica este speriată și în defensivă. Acestea sunt momente nepotrivite pentru a lua o pisică în brațe.
Atingerea este una din cele mai puternice unelte în sănătatea și bunăstarea pisicii. Mâinile voastre pot vindeca, pot calma, pot da încredere și pot stimula apetitul. Dacă încercați să luați o pisică în brațe într-un mod nepotrivit, ea vă poate răni. Pisica se poate speria dacă vă aplecați deasupra ei sau dacă faceți mișcări bruște. Lăsându-vă jos la nivelui ei, veți reuși să o mențineți liniștită.
NU ridicați niciodată o pisica de trunchi cu ambele mâini, fără a-i sprijini labele din spate. Acest gest va supăra majoritatea pisicilor si este posibil să vă zgârie cu ghearele labelor lăsate libere.
Pisica trebuie să se simtă în siguranță în brațele voastre. Este o linie fină între o ținere fermă și în a o ține ostatecă. Ea trebuie să simtă că poate coborî oricând din brațele voastre. Dacă simțiți că pisica începe să se fâțâie în brațele voastre, e mai bine să o lăsați jos încet. Văzând și știind că se poate elibera oricând dorește, ea vă va lăsa și altădată să o luați în brațe.
E important să țineți pisica în așa fel încât picioarele posterioare să fie sprijinite. Puneți-vă brațul pe trunchiul pisicii, astfel încât să formeze o platformă pe care ea se poate odihni. Puteți sprijini crupa pisicii în curbura cotului vostru, astfel încât picioarele anterioare să se sprijine în palma voastră. Aduceți pisica cât mai aproape de pieptul vostru pentru a o spijini mai bine și pentru a-i oferi mai multă siguranță. Când se simte confortabil la voi în brațe, puteți încerca să o țineți și în alte moduri.
Important este și modul în care o lăsați jos din brațe. Aplecați-vă astfel încât picioarele pisicii să atingă sau să fie aproape de pământ. Puneți-i picioarele din față pe pământ în timp ce încă îi sprijiniți picioarele posterioare. Eliberați-o din brațe cu blândețe. Foarte posibil ca ea să vă ajute și să sară din brațele voastre.
Sursa:https://canivetprest.ro