Pentru sănătatea lor, si pentru a-i avea lângă noi cât mai mult timp.
Prin sterilizare, la femele (câine, pisică), eliminăm riscul de apariţie a unor boli fatale ca: piometrul, cancerul mamar, uterin si ovarian. De asemenea evităm tulburări ca gestaţia şi lactaţia falsă.
Vârsta optimă pentru sterilizarea câinilor şi a pisicilor este înainte de apariţia primelor călduri – în jur de 6 luni. Conform unor studii, cancerul mamar afectează 25% din femelele nesterilizate, iar piometrul (acumularea unor cantităţi mari de puroi în uter şi coarnele uterine- moartea survenind datorită septicemiei) 22% din femele.
Tot studii în domeniu arată că riscul apariţiei cancerului mamar este de 0,05 dacă sterilizarea se face înainte de primele călduri, 8% după primele călduri şi 26% după al doilea ciclu de călduri.
Prin sterilizare, la masculi (câine, pisică) se elimină riscul apariţiei cancerului testicular. Masculii nu vor mai veni acasă după câteva zile cu abcese, răni, zgărieturi în urma luptei pentru reproducere.
Masculii (câine, motan) necastraţi pleacă de acasă şi trec prin orice pericol pentru a se reproduce (vor traversa şosele fără a fi atenţi, vor provoca masculi mai puternici sau vor sări din locuri înalte) şi deseori îşi pierd viaţa. Conform studiilor, 27% din masculii necastraţi pleacă la un moment dat şi nu se mai pot întoarce niciodată. Motanii se zgârie, se muşcă, de aceea, cei care se vor întoarce vor avea abcese, răni, în special în zona capului şi gâtului şi vor fi slăbiţi sau epuizaţi.
Curăţenia casei şi curţii în care locuiţi
Se impune sterilizarea motanilor marchează tot teritoriul pe care trăiesc (şi nu numai), mirosul fiind de nesuportat. Căţelele, în special cele ţinute în apartament, când intră în călduri pot sângera chiar şi 2 săptămâni.
Liniştea dvs. şi a celor din jur
Pisica sau căţeaua când intră în călduri, va atrage la curte masculi competitori. Aşa-zisa “nuntă” este foarte gălăgioasă şi poate dura o săptămână. În plus, când o pisică ţinută în apartament intră în călduri, sunetele pe care le scoate pot împiedica somnul proprietarilor timp de 1-2 săptămâni de câteva ori pe an.
Animalele devin mai docile, mai temperate, mai afectuoase
Acest lucru e dorit deseori, mai ales în cazul masculilor care de pe la 6 luni încep să se impună în mod agresiv faţă de membrii familiei, în special când aceştia din urmă vor să impună regulile casei.
Pentru a reduce numărul de câini și pisici fără stâpăn de pe străzi
Odată sterilizat, animalul dvs. de companie va contribui în mod direct la reducerea numarului de câini şi pisici de pe străzi, de animale eutanasiate de hingheri şi de animale călcate de maşini.