Animalele de companie le impun stapânilor un anumit ritm de viata, ceea ce ajuta la formarea unor ritualuri zilnice, care au un rol important în ordonarea vietii.
Ne ofera dragostea lor neconditionat, se bucura nespus când ne întoarcem acasa si ne fac sa ne simtim bine atunci când suntem într-o stare proasta. Este vorba, desigur, despre prietenii nostri necuvântatori.
Catel sau pisica, mic sau mare, nu conteaza, pentru ca orice animal de companie are, de regula, aceeasi influenta benefica asupra ta. Îti ridica moralul, te rasplateste atunci când îl mângâi (toarce, latra sau doar da din coada) si nu te tradeaza (se ataseaza greu de alte persoane). Acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care specialistii au cazut de acord: animalele de companie te mentin sanatos.
Sunt mici terapeuti antistres
Te întorci obosit de la lucru ori ai o problema de rezolvat si esti foarte agitat? E suficient sa-ti alinti animalutul pentru ca, în câteva minute, sa te simti deja mai lipsit de griji. Poate parea de necrezut, dar studiile o dovedesc. De exemplu, atunci când mângâi o pisica, în creier se elibereaza o cantitate considerabila de endorfine, neurotransmitatori responsabili cu starea de bine, si astfel este stopata producerea de cortizol, hormonul stresului, responsabil de aparitia unor afectiuni precum bolile cardiovasculare. Uneori, nici nu-i nevoie sa-l mângâi, ci este suficient sa-l vezi cum se-nvârte în jurul cozii sau cum alearga dintr-un colt în altul al casei de bucurie ca te vede. În plus, animalele de companie îsi tolereaza si îsi accepta stapânul asa cum este, ceea ce ne confera un confort psihic.
Alunga starile depresive
Faptul ca favorizeaza cresterea nivelului de endorfine nu este singurul motiv pentru care psihologii sustin ca animalele de companie îti dau bunadispozitie si alunga starile depresive. Depresia este accentuata de multe ori de sentimentul de singuratate si de izolare. Iar atunci când ai un animal de companie nu ai cum sa te simti singur, pentru ca el îsi face mereu simtita prezenta, fiind dependent de tine. În plus, a avea un animal de companie te „obliga” la anumite activitati care te fac sa uiti de propriile griji, cum ar fi hranirea si plimbarea catelului sau perierea pisicii. Unele persoane sunt atât de timide, încât nu au curajul necesar pentru a socializa si, de aceea, sunt foarte singure. Potrivit specialistilor, a avea un câine este un real beneficiu pentru acestea, fiindca le ofera un pretext pentru a intra în discutie cu alti proprietari de animale, atunci când îl scot la plimbare.
Te responsabilizeaza
Au nevoie de mâncare, au propriul carnet de sanatate si trebuie sa aiba vaccinarile si deparazitarile la zi, unele dintre ele mai au nevoie si de o baita din când în când, ca sa nu mai vorbim despre nemarginita lor nevoie de atentie din partea ta. Fara îndoiala, un animal de companie este o reala responsabilitate. Tocmai de aceea, specialistii sunt de parere ca ar trebui sa aiba un animal de companie mai ales persoanele care au tendinta de a nu-si asuma responsabilitati, dar si cele dezorganizate, pentru ca un catel, o pisica sau un papagal impune un ritm cotidian alert.
Bolnavii raspund mai bine la tratament
Faptul ca animalele de companie reduc nivelul de stres din organism te ajuta si sa tii în frâu anumite afectiuni agravate de tensiunile interioare. Mai multe studii au scos la iveala ca persoanele care au grija de un animal de companie, indiferent ca este soricel sau papagal, prezinta mai putine probleme cu tensiunea arteriala. În plus, persoanele bolnave raspund mai bine la tratament, iar cele care au suferit o interventie chirurgicala se recupereaza mai rapid.