Speciile ai căror ochi strălucesc au evoluat pentru a vedea mai bine în lumină slabă, deoarece, fie caută hrană, fie trebuie să aibă grijă de prădători pe tot parcursul nopții, fie își desfășoară cea mai mare parte a vânătorii în zori și amurg. Percepția unei pisici asupra spațiului înconjurător și a structurii globilor oculari ai unui animal sunt complet unice și diferă de cele umane, deoarece au capacitatea de a reflecta lumina cât mai mult posibil. Acest lucru se datorează stilului de viață crepuscular al prădătorului.
Peretele dorsal ascuns al globului ocular are o formă concavă. Vizavi de această depresiune se află lentila, care servește ca un fel de lentilă. Dar pentru ca acest efect optic să se manifeste pe deplin, natura a prevăzut prezența unui reflector sau oglindă special – tapetum. Este situat chiar în spatele carcasei de plasă și are o structură similară cu o peliculă densă, sidefată, care amintește vag de argintul lustruit. Este tapetumul care reflectă fluxul de lumină, neabsorbit de fotoreceptori, înapoi la retină. Acest lucru explică faptul că pisica vede bine chiar și în întuneric, iar ochii ei dobândesc capacitatea de a străluci misterios noaptea.
Tapetum lucidum al unei pisici este alcătuit din celule cu cristale care, ca o oglindă, reflectă lumina înapoi în retină. Acest lucru oferă retinei o a doua șansă de a absorbi mai multă lumină. Tapetum lucidum felin este special deoarece compusul său reflectorizant este riboflavina, un tip de vitamina B. Riboflavina are proprietăți unice care amplifică lumina la o anumită lungime de undă pe care pisicile o pot vedea bine, ceea ce crește foarte mult sensibilitatea retinei la lumina slabă. La pisici, tapetumul strălucește cel mai adesea galben-verde sau galben-portocaliu, dar culoarea variază, la fel ca irisul lor – partea colorată a ochiului lor, care poate fi verde, galben, albastru sau auriu. Variația culorii tapetum nu este unică pentru pisici și poate fi găsită la o mulțime de specii.
Ochii altor animale strălucesc și ei
Multe alte animale care au nevoie să vadă noaptea au un tapetum lucidum. Aceasta include prădători și pradă deopotrivă, de la vulpi sălbatice până la oi și capre de crescătorie.
Tapetum lucidum este util și peștilor, delfinilor și altor animale acvatice, deoarece îi ajută să vadă mai bine în apa tulbure și întunecată.
La animalele terestre, tapetumul se găsește în jumătatea superioară a ochiului, în spatele retinei, pentru că trebuie să vadă cel mai bine ce este pe sol. Dar la animalele acvatice tapetumul ocupă cea mai mare parte a ochiului, deoarece au nevoie să vadă în jurul lor în întuneric.