Te-ai hotarat intr-un final ca cel mai bun companion pentru tine si familia ta ar fi un catel. Dupa ce te-ai decis si asupra rasei si a crescatorului de unde sa-l achizitionezi, a venit momentul ca noul membru al familiei sa-si ia teritoriul in primire. Cum este pentru intaia oara cand pune piciorul in casa si viata ta, trebuie sa fii cat mai bine pregatit pentru ca ulterior niciunul sa nu aveti de suferit. Iata ce ar trebui sa te preocupe atunci cand aduci noul catel acasa:
– achizitioneaza dinainte toate cele necesare unui caine pentru traiul de zi cu zi (hrana, culcus, jucarii, lesa, zgarda s.a.).
In momentul in care te decizi sa cumperi hrana ar fi de dorit sa discuti cu proprietarul cainelui despre ce tip de hrana i-a oferit acesta si cel putin pentru o luna sa-i furnizez acelasi tip de hrana, ulterior urmand sa-l obisnuiesti cu alt tip de mancare daca doresti. Cumpara castroane pentru mancare si pentru apa, de dimensiunile potrivite taliei catelului. Daca il hranesti pe teren alunescos ar fi bina sa iei castroane cu sistem antiderapat, altfel mancatul catelului se va transfirma intr-o plimbare prin toata incaperea. Cainii au nevoie de un loc al lor, si numai al lor, unde sa se retraga cand se simt amenintati si mai ales unde sa doarma, acesta ar fi culcusul. Care poate fi cosulet, patura sau o cusca, nu are importanta forma si culoare ci trebuie sa fie al lui. Pentru ca sa nu se plictiseasca atunci cand nu-i poti oferi compania ta, ia-i niste jucarii. Acestea vor salva o parte din pantofii si mobila ta. Inca de mic trebuie obisnuit cu zgarda, iar cand iesiti cu lesa. De aceea e bine sa le ai inca de la inceput. Pentru toaletare si intretinere trebuie sa ai perii, piepteni, daca ai un catel cu par lung si semilung, sampoane potrivite tipului de par al cainelui.
– stabiliti in cadrul familiei regulile referitoare la cine se ingrijeste de noul colocatar. Acesta trebuie hranit, plimbat, periat si spalat, educat. Ideal ar fi ca un singur membru sa fie cel care se ocupa de educatia cainelui, deoarece cainii fiind animale de haita recunosc un singur sef si doar de acest vor asculta. In plus daca doua persoane dau comenzi in acelasi timp sau contradictorii atunci cainele va fi buversat si nu va stii cum sa reactioneze. Daca aveti copii mici educati-i cum trebuie sa se poarte cu catelul, astfel preintampinati ca unul din ei sa fie ranit.
– trasati regulile casei referitoare la catel. Educat de la inceput cu ce ii este permis si ce nu sa faca va duce la o convietuire placuta. Invatati-l unde are dreptul sa intre, daca poate sau nu sa stea pe canapea, unde are voie sa doarma, unde are voie sa-si faca nevoile, cat e inca pui, ulterior trebuie invatat sa se ceara afara.
– fiti consecvent in educatie. Trebuie socializat inca de mic cu oamenii, alte animale. Invatati-l comenzile de baza, mai tarziu cele mai elaborate, pentru ca sa aveti un caine educat mereu pregatit sa va asculte si care sa poata fi scos in lume fara emotii. Cum spuneam si mai sus o singura persoana trebuie sa se ocupe de dresaj, care trebuie sa aiba grija sa dea de fiecare data comanda sub aceeasi forma cum a facut-o si anterior.
– indepartati din preajma cainelui orice obiect care poate fi daunator sau periculos pentru el. Fire electrice, prize, plante, chimicale sau jucarii pentru copii pot fi ataragtoare pentru catel, dar periculoase. Aveti grija mereu ca acestea sa nu fie intr-un loc unde cainele poate ajunge.
– faceti o programare la veterinar. Catelul are nevoie de vaccinuri, deparazitari si foarte important microcip. Daca puiul e de rasa mare, din cele considerate periculoase, va trebui inregistrat la politie. De asemenea daca e un catel cu valoare chinologica trebuie inscris in asociatia chinologica judeteana, astfel veti primi drept de monta iar viitorii puiutii vor fi recunoscuti de toate organele din domeniu.
– daca mai detineti si alti caini sau alte animale, aveti grija ca acestia sa socializeze si sa se respecte, pentru ca sa nu aveti ulterior conflicte care sa se soldeze cu raniri sau pagube.
Daca vei respecta aceste cateva reguli simple, atunci cu certitudine te vei bucura la maximum de compania si dragostea catelului tau.
Sursa: http://www.zooland.ro/ce-trebuie-facut-cand-aducem-noul-catel-acasa-3056