Peritonită infecțioasă felină (PIF) este o boală virală la pisici, cu o rată mare a mortalității, fiind extrem de agresivă și cu progres rapid, caracterizată printr-o febra puternică și greu de gestionat și alte complicății.
Boala este mai comună în gospodăriile cu mai multe pisici.
Peritonită infecțioasă felină este dificil de diagnosticat și tratat, dar și de prevenit, răspândindu-se ușor pe calea aerului, virusul fiind rezistent și activ pe suprafețele contaminate.
Boala afectează în special animalele cu sistemul imunitar slăbit, riscul cel mai mare existând la pisicile tinere, sau foarte în vârstă.
Peritonită infecțioasă felină – Simptome și tipuri
Simptomele PIF variză în funcție de ce tulpină a virusului este prezența, de starea sistemului imunitar al pisicii și de organele afectate.
Există două tipuri de manifestare a bolii – o formă umedă, care vizează cavitățile corpului și o formă uscată, care afectează anumite organe.
Fomă umedă a bolii are un progres mai rapid, decât cea uscată. Ambele însă, vor afecta tot organismul, de la calitatea blănii, până la letargie și depresie.
Simptome prezente în formă umedă a bolii
- Febra persistentă, care nu răspunde la antitermice
- Lipsa apetitului
- Pierdere în greutate
- Diaree
- Umflarea abdomenului
- Acumulare de lichid în cavitatea toracică
- Dificultăți în respirație
- Secreții nazale
- Letargie
Simptome prezente în formă uscată a bolii
- Probleme de dezvoltare, la puii foarte tineri
- Anemie
- Icter
- Diaree
- Febra
- Depresie
- Inflamația anumitor părți ale ochiului
- Simptome neurologice diverse
Cauzele peritonitei infecțioase feline
PIF este cauzată, în general, de infectarea cu un coronavirus felin. Coronavirusurile pot fi prezente în organismul pisicii, fără simptome, mult timp până când degenerează în peritonită infecțioasă felină, ceea ce complică și mai mult boală.
Diagnosticare
Peritonită infecțioasă felină este foarte greu de diagnosticat, simptomele fiind ușor de confundat cu ale altor boli, mai ales în formă uscată.
Din păcate nu există un test de laborator care să ajute la o diagnosticare exactă, însă medicul veterinar va efectua teste de sânge pentru un diagnostic prezumptiv.
Testele tip ELIȘA pot detecta prezența unui coronavirus însă, nu pot indică tipul de virus. În plus aceste teste care detectează mai exact prezența anticorpilor, pot doar să indice că pisica a intrat la un moment dat în contact cu coronavirusul și a dezvoltat rezistență.
Tratamentul
Peritonită infecțioasă felină este greu de tratat și necesită mai exact tratament de susținere, neavând un antidot.
În formă uscată, tratamentul poate constă în atibiotice, antiinflamatoare, medicație pentru susținerea imunității.
În cazul în care animalul are lichid acumulat în cavități, în formă umedă, atunci medicul poate decide extragerea acestuia.
În formă umedă, nu există foarte multe variante de tratament pentru PIF, evoluția fiind rapidă și pronosticul rezervat.
Din păcate, fără existența unui tratament care să poată vindecă boală, pisicile afectate de peritonită infecțioasă felină, au șanse mici de recuperare.