Ovariohisterectomia este operația de a îndepărta întregul tract reproductiv al femelei: ovarele, oviductele, coarnele uterine și corpul uterin. Această procedura previne o posibilă sarcină a femelei, dar elimina și bănuiala intrări în călduri. Operația înlătură sursa producerii hormonilor ca estrogenul și progesteronul. Acești hormoni sunt cei care stimulează ciclul și joacă un rol major în timpul sarcinii. Dar ei au și alte efecte asupra corpului și câteva dintre ele pot fii dăunătoare.
Legarea tuburilor sau histerectomia: Legare tuburilor, fie în medicina umană sau veterinară, afectează doar oviductele. Aceste mici componente sunt izolate și apoi tăiate și ligaturate . Astfel previne intrarea ovulului în contact cu spermatozoidul sau tecerea lor în coarnele uterului. La histerectomie, uterul este scos, dar ovarele rămân. În cazul ambelor operații, hormonii care sunt produși în mod normal de către ovare sunt eliberați în continuare în organism. Acest lucru este important la oameni, dar la animale este un dezavantaj. Legarea tuburilor sau histerectomia, prin cerința stăpânului sau preferinta veterinarului, nu au fost niciodată populare în medicina veterinară. Unii stăpâni văd iphone spy screen histerectomia sau legarea http://durangoarc.org/hidden-spy-apps-bv tuburilor ca o metoda de a steriliza animalul, dar permitandu-i experiența ciclului și participarea la împerechere. Deoarece ovarele rămân în corp, dezavantajele acestor operații sunt similare cu acelea observate la câinii nesterilizați. O operație de ovariohisterectomie elimină aproape toată producția hormonală feminină. Astfel sunt obținute reale avantaje. În cazul oamenilor, sunt facute mari eforturi în a menține sau a reface producția de hormoni în corp, dar rareori acest lucru poate fi benefic la câini. Acești hormoni joacă un rol cheie în reproducerea câinelui. De asemenea pot avea multe și nedorite efecte secundare.
Estru: Pe perioada căldurilor poate apărea probleme de comportament și igienă. Femelele în călduri vor căuta câini masculi și vor încerca să plece din casă sau curte, punându-se în pericol datorită traficului rutier, luptelor cu alte animale, etc. Deseori ele pot atrage masculi în preajma casei și a curții. Acești câini lasă numeroase excremente și stropesc plantele și copacii cu urină în încercarea de a-și marca noul lor teritoriu. Stăpânii au de a face cu sângerările vaginale care de obicei dureaza între 4 si 13 zile.
Cancerul mamar: Estrogenul este una din principalele cauze a cancerului mamar la câini, cea mai întâlnită tumoare malignă la câini. Animalele care sunt sterilizate înainte de 1 an foarte rar dezvolta aceast caracter malign. Sterilizarea câinelui înainte de a intra în călduri pentru prima oară este cea mai buna metoda de a reduce semnificativ șansa de a avea cancer mamar. Riscul de avea tumori maligne mamare al câinilor sterilizați înainte de primul ciclu este de 0.05%, de 8% pentru cei sterilizați după primul ciclu și de 26% la cei sterilizați după al doi-lea ciclu.
Tumorile tractului reproductiv: Tumori care pot apărea în uter și ovare. O operație de ovariohisterectomie, desigur, elimină orice posibilitate de apariție a acestor tumori.
Infectiile uterine: Multe femele au probleme cu o severă boală uterină numită piometru în urma ciclului. În cazul acestei dereglări, un uter de greutate normala de 85 grame poate ajunge să cântărească de la 4,5kg la 6,8kg fiind umplut doar cu puroi. Nediagnosticată, aceasta boala este fatală. Tratamentul poate fi medicamentos (terapie hormonală) care nu are o eficiență foarte mare, alegânduse în peste 99% terapia chirurgicală.
Gestația falsă: La unele cățele poate sa apară la 30-60 zile după perioada de călduri o psihoză numită ” gestație falsă”. În aceste cazuri, deși cățeaua nu s-a împerecheat cu un mascul, corpul ei crede ca este gestant datorită unor dezechilibre hormonale. Cațeaua poate avea o expansiune abdominală sau/și umflarea glandelor mamare, dar în unele cazuri, ele se vor cuibări sau lipi de șosete, jucării, etc. Majoritatea acestor animale nu prezintă probleme grave pe termen lung, comportamentul lor revenind la normal odată cu reglarea nivelelor hormonale. În alte cazuri pot aparea infecții ale glandelor mamare, infecții uterine, sau chiar piometrul. Este recomandată sterilizarea femelelor care au constant gestații false.
Probleme ale blănii: La câini, părul nu crește continuu ca la oameni, ci are o fază de creștere și una de repaus. Estrogenul, al carui nivel crește în timpul estrului, întârzie sau inhibă faza de creștere, asa că părul este mai mult în faza de repaus. Firele de păr aflate în faza de repaus cad mai ușor deoarece sunt mai prost ancorate. Ca http://nomadsociety.com/xcw-android-text-spy-app urmare blana multor câini are de suferit din cauza valurilor de estrogen din timpul ciclului sau din timpul creșterii. Blana lor pare subțire și pielea de la baza este expusa în multe zone. Poate dura între 2 sau 4 luni până blana revine la normal. Există și un numar redus de femele care nu au niciodata o blană normala datorită hormonilor fluctuanți. Blana este constant subțire în părțile laterale ale corpului și deseori sunt greșit diagnosticate ca având hipotiroidism. Singurul tratament pentru acesti câini este ovriohisterctomia.
Multe clinici specializate au început să sterilizeze femelele de la o vârsta mai mică, chiar 2 luni. Această sterilizare timpurie nu afecteaza creșterea, și nu există diferențe apreciabile în privința scheletului, fizicului sau a comportamentului animalului comparativ cu cei sterilizați la vârsta uzuală. Trebuie notat faptul ca animalele mai mici ca vârsta pot necesita alte anestezice și sunt mai predispuse la hipotermie (scăderea temparaturii sub normal) pe timpul operației. Atâta timp cât procedura este adaptată acestor diferențe, sterilizarea timpurie este foarte sigură. De fapt animalele sterilizate la o vârstă mai fragedă recuperează mai repede decât cele sterilizate la o vârstă mai înaintată.
Evident, ovariohisterectomia elimină multe din problemele medicale și de comportament, probleme pe care legarea tuburilor nu le rezolvă. De fapt, în cazul multor câini, o ovariohisterectomie adaugă ani buni la durata vieții sau le oferă o viață mai confortabilă și lipsită de stres. Ține de asemenea și populatia de câini sub control, dar principalul avantaj este lungirea duratei de viață și a calității vieții a propriului câine.