Orice rasă de câini are nevoie de o alimentație sănătoasă și echilibrată. Dacă vrei să ai un câine sănătos și disciplinat, este bine să-l obișnuiești cu un program al meselor. Ideal este să manace doar din castronul sau și doar în locul unde s-a decis că vă mânca. Castronul trebuie spălat de fiecare dată după ce a terminat de mâncat. Mulți caței au perfecționat arta de a cere mâncare atunci când stăpânii se află la masă, dar oricât de adorabil ar arăta patrupedul tău în aceasta ipostază, nu trebuie să îi dai absolut tot ce mănânci tu. Diferențele de metabolism între câini și oameni fac imposibilă digestia anumitor substanțe pe care noi le consumam zi de zi.
Alimentele NEPERMISE pe care oamenii le considera sănătoase pot provoca reacții adverse în câini și unele substanțe pot duce chiar la deces. Ciocolata, de exemplu, conține teobromina și cafeina. Ambele substanțe pot să provoace reacții adverse dacă sunt ingerate de cățelul tău. Printre efecte se numără diareea, tremuratul, convulsiile și moartea. Alte alimente din aceeași categorie pe care cățelul tău nu trebuie să le consume sunt: praful de cacao și ciocolata albă. Strugurii și stafidele pot cauza probleme urinare. Chiar și o cantitate mică poate să îți îmbolnăvească patrupedul, așa că trebuie să eviți complet aceste fructe. Printre simptomele frecvente se numără vărsăturile și un nivel slab de energie.
Pe lângă ciocolată, struguri și stafide, iată alte alimente pe care cățelul tău nu are voie să le mănânce: alcool, semințe de măr, avocado, dulciuri și gumă de mestecat, cafea, ceai și alte produse ce conțin cafeină, oase (în special cele de pui și porc, pentru că pot perfora stomacul câinelui), bucăți de grăsime animală, usturoi, hamei, ficat, nuci ,ceapă, sâmburi, carne crudă, pește crud, roșii, sare, zahăr sau alt tip de îndulcitor, drojdie În cazul în care câinele tău a mâncat vreun aliment inclus în această listă, consultă un medic veterinar.
Alimente PERMISE pe care câinele tău le poate mânca (cu moderație): Pâine Nu e nicio problema dacă patrupedul tău a mâncat puțină pâine. Trebuie să ai grijă, însă, să nu exagereze cu produsele de panificație, pentru că poate lua în greutate. Atenție! Câinii nu pot consuma coca crudă, pentru că aceasta va fermenta în stomacul lor. Produse lactate Cât timp nu conțin zahar, cățelul tău poate consuma și produse lactate, în cazul în care nu are intoleranta la lactoza. Cățeii nu au voie să mănânce înghețată (pentru că are zahar sau xylitol, un substitut toxic pentru câini). În schimb, îi poți oferi niște iaurt simplu, fără zahăr.
Pește niciodată crud și întotdeauna fară oase. Câinii pot mânca și pește din conserva și chiar și fructe de mare, cât timp sunt curățate corespunzător și cățelul tău nu are alergii. Fructe Anumite tipuri de fructe pot fi consumate de câini, cât timp nu conțin sâmburi, ce pot fi extrem de otravitoari pentru patrupezi. Câinii pot mânca mere, caise, banane, zmeură, mure, pepene galben, mango, portocale, ananas, dovleac și căpșune, printre altele. Pot mânca și cireșe, cât timp a fost scos sâmburele, ce e otrăvitor și poate rămâne blocat în trahee.
Atenție! Fructele la conservă pot conține mult zahar, așa că cea mai buna soluție e să îi dai patrupedului tău doar fructe proaspete. Carne Întotdeauna gătită, pentru a evita bacterii dăunătoare. Carnea de vită, pui și curcan poate fi consumată fară problemă, cât timp nu are oase. Carnea de porc și mezelurile conțin mai multă grăsime, ce nu poate fi digerata ușor. Anumite mezeluri conțin nitrit de sodiu, toxic nu doar pentru câini, și foarte multă sare, așa că trebuie să le eviți. Legume Legumele proaspete sunt foarte sănătoase, în schimb, cele din conserva conțin multă sare. Câinii pot mânca legume precum morcovi, ardei, broccoli, conopidă, castravete, țelină, dovlecel, mazăre, salată și fasole verde. Mâncare gătită Foarte multe tipuri de mâncare gătită conțin ingrediente toxice pentru câini (ceapă, usturoi etc), așa că mai bine eviți să îți hrănești patrupedul cu ce-ți rămâne în farfurie. Înainte de a stabili orice dietă pentru patrupedul tău, trebuie să consulți cu un medic veterinar. Fiecare câine are nevoi nutriționale diferite și poate avea anumite alergii pe care vrei să le descoperi din timp.