Ce este castrarea?
Castrarea sau sterilizarea câinilor este o operație de rutină, prin care sunt îndepărtate organele reproducătoare. Pentru masculi, aceasta implică eliminarea testiculelor, iar pentru femele procedura înseamnă îndepărtarea ovarelor și, uneori, a uterului.
Pentru masculi, această operație se numește castrare. De obicei, este o operație ușoară, dar poate fi puțin mai invazivă, dacă testiculele câinelui nu au coborât. Dacă acestea nu au coborât până la vârsta de 6-12 luni, atunci câinii pot fi castrați prin chirurgie abdominală, similar cu procedura pentru femele.
Pentru femele, procedura este numită sterilizare. Această operație este mai invazivă decât la masculi și este efectuată printr-o incizie de-a lungul abdomenului. Poți solicita ca această operație să fie efectuată laparoscopic – operația este mai costisitoare, dar reduce timpul de refacere.
Această procedură de rutină poate preveni problemele de sănătate ale câinelui tău și îți va aduce liniște.
Dacă te gândești să îți castrezi sau sterilizezi câinele, vorbește cu medicul veterinar cât mai repede pentru a primi răspunsuri la întrebările tale legate de posibilele efecte secundare, costuri și multe altele.
Cum e afectat câinele de operația de castrare?
Operația de castrare sau sterilizare a câinelui este una de rutină. Câinele va fi anesteziat, pentru a avea garanţia că nu va simți nicio durere în timpul procedurii.
Poți solicita ca femela să fie sterilizată prin operație laparoscopică. Este mai puțin invazivă și implică doar îndepărtarea ovarelor, astfel reducând durerea și timpul de refacere post-operator.
După operație, veterinarul îi va administra câinelui injecții cu calmante, pentru a ușura disconfortul. De asemenea, va prescrie medicamente anti-inflamatoare și analgezice care să îi fie administrate câinelui la domiciliu, ca parte a tratamentului post-operator.
Deoarece, de obicei, operația este mai puțin invazivă la masculi, aceștia vor necesita medicație doar pentru o zi după operație. Femelele vor necesita medicație pentru aproximativ 3 zile după operație, pentru o recuperare rapidă și cât mai lipsită de durere cu putință.
De ce ar trebui să castrez câinele?
Există mai multe avantaje ale castrării de care poate beneficia câinele tău. Acestea includ un risc scăzut de îmbolnăvire și un comportament mai bun – beneficiile procedurii variază în funcție de sex.
Beneficiile castrării unui câine mascul
- Previne tumorile testiculare și reduce riscul cancerului de prostată și al altor infecții.
- Reduce posibilitatea unor tumori și hernii în partea de jos, care sunt uzuale la câinii mai bătrâni, necastrați.
- Poate reduce impulsurile agresive naturale, ceea ce scade posibilitatea ca animalul tău de companie să se rănească prin lupte.
- Previne plecarea câinelui tău de acasă în căutarea unei partenere.
- Poate ameliora comportamentul neplăcut, cum ar fi marcarea teritoriului sau încercarea de a se împerechea cu obiecte/oameni.
Când ar trebui să îmi castrez câinele?
Masculul sau femela ta ajunge la maturitatea sexuală în jurul vârstei de 6-7 luni, dar aceasta poate varia ușor, în funcție de rasă. Pentru a evita o sarcină nedorită a cățelușei tale, este cel mai bine să o sterilizezi înainte de a ajunge la această vârstă.