Intoxicația cu ciocolată este destul de gravă deoarece afectează în mod negativ starea de sănătate a animalului de companie și cauzeaza manifestari clinice dramatice. Tratamentul poate fi destul de complicat și uneori neplăcut pentru patrupedul care suferă de intoxicație gravă.
Intoxicația cu ciocolată neagră este periculoasă și poate să apară în orice moment având în vedere obiceiurile animalelor (mai ales ale câinilor) de a mânca orice fără discernamant. Ea se produce accidental, când câinele sau pisica mănâncă o cantitate mare de ciocolată pe care o gasește întâmplător sau o fură fără să știe stăpânul.
Substanța toxică din ciocolată care determină intoxicația este teobromina care apare și în boabele de cafea, în cola, ceai tonic, produse de patiserie cu ciocolată, pulberea de cacao, ciocolata caldă. De asemenea în astfel de produse apar și alți compuși toxici pentru câini și pisici și anume: cafeina și teofilina.
In medie doza toxică de teobromină pentru astfel de animale este de 200 mg/kg corp. Desigur contează și cât de mare este câinele. Doza letala pentru un câine se poate calcula foarte simplu: se înmulțește conținutul de teobromina în mg/g cu cantitatea de ciocolată ingerată și se afla conținutul total de substanță toxică ingerata; apoi se înmulțește rezultatul cu greutatea animalului în kg. Deși specialiștii spun ca doza poate varia între 100-500 mg/ kg corp, totuși ar trebui să se considere nivelul toxic de 200 mg/ kg corp.
De exemplu la un câine care are greutatea corpului de 10 kg cantitatea de teobromină letală este de 10×200 mg = 2000 mg. Având în vedere faptul că o ciocolata amaruie are 16 mg/g teobromină, rezultă ca acest câine de 10 kg poate muri dacă consuma 125 g ciocolată amaruie. Acest calcul este teoretic pentru că s-au înregistrat și cazuri în care un câine de 10 kg a murit din cauză că a mâncat 60 g de ciocolată neagră. Contează și starea de sănătate a animalului. Conținutul de teobromină este diferit la fiecare tip de ciocolată.
Simptomele intoxicației cu ciocolată la câini și pisici:
- Stare generală de rau, de agitație și neliniște.
- Animalul suferă de iritabilitate și hiperexcitabilitate.
- Diaree cu firișoare de sânge.
- Apar probleme la nivel gastro-intestinal și anume: stări de greață și vomă.
- Dureri în zona abdominală.
- Urinări frecvente.
- Animalul suferă de hipotermie și tahicardie.
- Tremură, are pulsul rapid și contracții musculare.
- Uneori poate avea crize cardiace, epileptoide, sau convulsii.
- În cazuri de intoxicații grave câinele suferă de insuficiență respiratorie și face stop cardiac.
Metode de tratament în cazul intoxicației cu ciocolată:
Dacă animalul a mâncat o cantitate mare de ciocolată trebuie dus de urgență la o clinica veterinara. Acolo, stăpânul va trebui să explice medicului veterinar ce cantitate de ciocolată a mâncat animalul, ce tip de ciocolată și ce simptome a avut până atunci. În funcție de greutatea patrupedului, medicul va stabili cât de gravă este situația și inițial îi va induce o stare de vomă acestuia pentru a elimina cantitatea de ciocolată din stomac. Aceasta metodă de tratament are efect bun dacă se aplică înainte de 2 ore de la ingestie pentru ca doar așa substanța se mai afla în stomac. Simptomele clare apar de regulă la 3-4 ore după ce câinele a mâncat ciocolata.
Pentru intoxicația cu ciocolată nu se cunoaște un antidot. Medicul folosește un carbune activat care îl administrează animalului în scopul inhibării absorbției substanțelor din ciocolată la nivelul tubului digestiv.
În cazuri grave medicul va aplica o terapie de susținere și anume: oxigenoterapie, rehidratarea organismului, administrarea de medicamente antiepileptice și pentru inimă.
Pentru prevenirea intoxicației cu ciocolată stăpânul trebuie să nu lase acest produs la îndemana animalului și nici să nu-l învețe cu gustul ciocolatei, nu trebuie să-i dea nici o bucațică chiar dacă animalul cere și îi este poftă.