Conviețuirea alături de un animal de companie poate fi o experiență foarte plăcută dar presupune și respectarea anumitor reguli. Vaccinările sunt esențiale pentru protejarea membrilor familiei voastre prin crearea unui nivel defensiv de anticorpi și pentru a construi imunitatea împotriva bolilor transmisibile.
Atunci când o pisică sau un câine este vaccinat, el primește un organism care stimulează sistemul imunitar și „comunică” organismului cum să lupte împotriva acestor boli în viitor.
Acești anticorpi sunt produși de celule numite limfocite. În momentul în care animăluțul tău ia contact cu agentul patogen al bolii, limfocitele răspund foarte rapid, producând anticorpii specifici care să neutralizeze virusul. Acest răspuns din partea organismului nu este posibil decât dacă animalul a fost în prealabil vaccinat.
Vaccinările de rutină sunt importante chiar și pentru animalele de companie care rămân predominant în interior. Unele dintre cele mai frecvente boli ale câinilor, cum ar fi Parvovirus Canin, Coronavirus Canin, Hepatita Infecțioasă Canină, Virusul Rabiei, Bordetella și Virusul Parainfluenza Canin, sunt potențial aeriene sau sunt cunoscute a fi transmise prin aer.
În timp ce pisicile care traisc în aer liber și felinele care trăiesc în gospodăriile cu mai multe pisici sunt mai predispuse la boli, pisicile de interior se pot îmbolnăvi și ele.
Dacă animalul tău de companie are o boală, poate fi foarte dificil de tratat. Chiar și afecțiunile minore pot duce la probleme majore de sănătate. Vestea bună este că majoritatea bolilor sunt ușor de prevenit prin vaccinarea de rutină.
Pisicile și câinii sunt unici și există mulți factori care influențează vaccinările, cum ar fi vârsta, rasa, sexul, mediul / geografia, istoria familială sau genetică, sănătatea generală, riscul de expunere etc.
Medicul veterinar te poate ajuta să evaluezi sănătatea și stilul de viață al animalului tău de companie pentru a recomanda un set și un program adecvat de vaccinuri.