Desi nu este un subiect deloc placut, daca esti stapan de caine, atunci te-ai confruntat, cel putin o data, cu episoade de diaree.
Diareea este o afectiune comuna la caini si se caracterizeaza prin scaune moi sau apoase, cu cauze multiple – de la o simpla modificare a dietei, pana la diverse boli sau infectii.
In cazul in care diareea nu persista mai mult de o zi, atunci nu reprezinta un motiv de ingrijoarare, daca perioda se prelungeste insa, este obligatoriu un consult veterinar, deoarece poate sa intervina deshidratarea, sau poate sa indice o alta problema de sanatate.
Cauzele diareei
Asa cum spuneam, multe lucruri pot sa dernajeze echilibrul sistemului digestiv al cainilor, provocand diaree. Unele nu sunt deloc grave, cum ar fi modificarile de dieta, altele indicand o problema de sanatate.
Iata deci, care sunt cele mai comune cauze:
- Obiceiuri proaste la masa – fie catelul a mancat prea mult, fie a mancat ceva „stricat”
- Schimbarea dietei – poate dura si cateva zile pana cand sistemul digestiv se acomodeaza cu un nou tip de mancare. De aceea, este recomandat ca atunci cand modifici brandul de mancare, sa o faci treptat, amestecand noul tip, cu cel vechi.
- Intoleranta alimentara
- Alergii la anumite alimente
- Paraziti
- Substante sau plante toxice
- Ingerarea unor obiecte nedigerabile – jucarii, resturi de cauciuc, sau chiar sosete
- Infectii – cele mai cunoscute boli virale, care provoaca diaree: Parvoviroza, Jigodia, Coronaviroza
- Infectii bacteriene
- Diverse boli – afectiunile renale, hepatice
- Antibiotice sau alte medicamente
- Stres sau tulburari emotionale
Simptomele generale ale diareei
Diareea se manifesta prin scaune moi sau lichide, frecvente. Alte semne incud: flatulenta, sange sau mucus in scaun, modificari are volumului scaunului si efort la defecare.
De asemenea, diareea poate fi insotita de: letargie, deshidratare, varsaturi, scaderea poftei de mancare, scaderea in greutate.
Atentie! Daca diareea cainelui este neagra, poate fi un semn al sangerarilor interne ale stomacului. In acest caz, este necesar sa fie consultat imediat de un medic veterinar.