Dermatita atopica la caini este un tip de alergie foarte raspandit in randul cainilor. Scarpinatul si mancarimile severe pot duce la rani si infectii ale pielii, ceea ce cauzeaza un disconfort major cainelui. Vezi mai jos care sunt simptomele si tratamentele pentru dermatita atopica la caini!
Ce este dermatita atopica la caini?
Dermatita atopica este o boala care prezinta o predispozitie mostenita de a dezvolta anticorpi IgE, ca raspuns la expunerea la alergeni care sunt inhalati sau absorbiti prin piele. Aceasta alergie a pielii este extrem de comuna in randul cainilor, fiind a doua dupa alergia la purici. Dermatita atopica afecteaza aproximativ 10% din caini.
Dermatita atopica apare in special la cainii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani. Printre rasele de caini mai predispuse la aceasta alergie se numara Golden Retriever, Labrador Retriever, Lhasa Apso, Wire Fox Terrier, West Highland White Terrier, Dalmatian, Poodle, English Setter, Irish Setter, Boxer si Bulldog. Totusi, orice rasa de caini poate dezvolta dermatita atopica.
Simptomele dermatitei atopice la caini
In general, simptomele dermatitei atopice apar toate in acelasi timp cu sezonul de polenizare a plantelor si copacilor, in special toamna. Un caine foarte sensibil poate face dermatita atopica si in lunile de primavara si vara.
In cele din urma, cainele va fi aleric si la lana, praful din casa, pene, fibre din plante si alte tipuri de alergeni. Prin expunerea prelungita si repetata la o multitudine de alergeni, aceasta dermatita poate fi o afectiune care se manifesta pe tot parcursul anului.
La inceput, cele mai vizibile simptome sunt mancarimile, care sunt sezoniere. Totusi, pielea cainelui nu prezinta alte semne in acest stadiu. De obicei, mancarimile sunt mai severe in regiunea urechilor si abdomenului si sunt insotite si de stranut, rinita, curgerea ochilor si lingerea labutelor. La foarte multi caini, boala nu avanseaza mai mult de acest stadiu.
Atunci insa cand alergia evolueaza, scarpinatul si mancarimile severe duc la aparitia unor rani (excoriatii) la suprafata pielii, pierderea parului, cruste si infectii bacteriene ale pielii. Cainii care ajung in acest stadiu al bolii se simt foarte rau, iar pielea ranita devine tare si pigmentata. In plus, alpturi de infectiile pielii apar si seboreea si matreata.
In unele cazuri, infectiile canalului urechii pot acompania aceste simptome ale dermatitei atopice. In astfel de cazuri urechile vor fi rosii si inflamate, iar canalele umplute cu ceara de culoare maro, care poate duce la otita.
Dermatita atopica, atunci cand este complicata si de pioderma, poate fi dificil de diferentiat fata de dermatita alergica la purici, scabie, alergii alimentare si alte afectiuni ale pielii.
Majoritatea cainilor care sufera de dermatita atopica sunt alergici si la purici, ceea ce poate complica si mai mult aceasta afectiune.
Tratamentul pentru dermatita atopica la caini
Cea mai buna solutie pe termen lung pentru prevenirea si tratarea dermatitei atopice la caini este schimbarea mediului in care cainele traieste. Astfel, cainele este bine sa stea intr-un spatiu in care intra in contact cu cat mai putini alergeni.
Majoritatea cainilor care sufera de dermatita atopica raspund bine la tratament. Cel mai important pas este reducerea scarpinatului si mancarimilor. Astfel, sunt recomandate medicamentele care trateaza si elimina toate problemele asociate cu iritatiile pielii, ca de exemplu purici, seboree si pioderma. De asemenea, atunci cand cainele vine de afara, este bine ca blana sa ii fie stearsa cu un prosop, pentru a inlatura polenul si alti alergeni din blana.
Medicamentele antihistaminice controleaza mancarimile si scarpinatul in majoritatea cazurilor de dermatita atopica la caini, insa si medicamentele pe baza de corticosteroizi sunt foarte eficiente. Totusi, acestea au cele mai serioase efecte secundare.
Tot pentru tratarea dermatitei atopice sunt recomandate si capsulele de acizi grasi omega 3, care au rezultate foarte bune. Pot fi folosite si o serie de sampoane, care sa rehidrateze pielea, sa trateze infectiile bacteriene si sa controleze seboreea.
Sursa: http://www.zoo.ro/lumea-animalelor/dermatita-atopica-la-caini