Pisicile sunt animale domestice iubitoare, care se potrivesc atât familiilor cu copii dar și persoanelor singure. Ele pot face parte din familia ta până la vârsta de 20-22 de ani. Pentru a atinge această vârstă venerabilă au nevoie de îngrijire atentă și foarte multă dragoste. Vă împărtășim secretele unei vieți lungi, lipsită de probleme, pentru cel mai răsfățat membru al familiei.
4 lucruri pe care trebuie să le faci pentru pisica ta
Indiferent de rasă, orice pisică poate ajunge la venerabila vârstă de 20- 22 de ani dacă este îngrijită corect. Trebuie să i se acorde atenție încă de când este pui, până la vârsta senioratului. Urmează cele 4 sfaturi recomandate de specialiști și vei avea un animal sănătos, mereu alături de tine:
- Deparazitarea periodică este obligatorie. Prima deparazitare a puiului de pisică se va face la 4-5 săptămâni de la naștere. Procedura se repetă la două săptămâni. Practic, deparazitarea internă are loc periodic, aproximativ de două ori pe an. Deparazitarea externă ar trebui să se facă de câte ori este nevoie, pentru a scăpa de căpușe și pureci, doar cu produse speciale pentru pisici.
- Vaccinarea se va face începând cu vârsta de 6 săptămâni. Fiecare vaccinare este obligatoriu precedată de o deparazitare. Sunt obligatorii următoarele vaccinuri:
8 săptămâni: vaccin polivalent
12 săptămâni: vaccin polivalent
12 săptămâni: vaccin antirabic
- Sterilizarea la vârsta de 3 luni. Este unul dintre cel mai importanți pași. Scutește pisica de chinurile sarcinii, ale travaliului și îi protejează corpul. Va deveni mai robustă și mai sănătoasă. Nu va mai exista pericolul ca aceasta să plece de-acasă sau să se îmbolnăvească din cauza bolilor cu transmitere sexuală. Faptul că pisica ar trebui să facă măcar un rând de pui este un mit. Medicii veterinari recomandă sterilizarea timpurie.
- Hrana specifică pisicilor este una dintre regulile de aur. Chiar dacă cerșesc cu ardoare o bucățică din mâncarea din farfuria stăpânului, pisicile nu trebuie să primească decât mâncare specifică. Hrana se alege în funcție de vârsta și condiția pisicii:
hrană pentru pisoi nou născuți
hrană pentru pisoi juniori (kitten)
hrană pentru pisoi sterilizați
hrană pentru pisici sterilizate
hrană pentru pisici adulte
hrană pentru pisici de interior
hrană pentru protecția aparatului urinar
hrană pentru pisici senioare
hrană pentru pisici supraponderale
- Mișcarea, joaca, igiena sunt alte aspecte ale unei vieți sănătoase, lipsite de griji. Aceste ultime recomandări nu sunt esențiale, dar cu siguranță vor spori calitatea vieții animalului de companie. Dați importanță nevoii de mișcare a pisicilor, pentru a evita îngrășarea excesivă și instalarea apatiei.
Concluzie
Sfaturile veterinarilor pentru prelungirea vieții pisicii sunt utile și foarte ușor de respectat. Nu implică costuri nerealiste și vizează o viață sănătoasă.
Sursa: Agroland