Primăvara aduce, pe lângă căldură și flori, și alergeni care ne afectează atât pe noi, cât și pe animalele noastre.
Pentru stăpânii de animale alergice, primvăra este prevestită şi de către scărpinatul intens, ochii roşii şi nasul care curge, respiraţia alterată şi altele. Nu mai e niciun secret că patrupedul nostru întâmpina o perioada dificilă a anului, când alergiile lovesc fără milă în sănătatea bietului animal.
Pentru a-i face viața mai ușoră în acest sezon, specialiștii ne oferă câteva sfaturi de care să ținem cont:
Mergeți la medical veterinar – Din moment ce există foarte multe simpotome care se aseamănă cu cele ale alergiilor, este foarte important să aveți părerea unui specialist, pentru a ști cu ce se confruntă animăluțul. Analizarea pielii și a sângelui pot oferi cheia tratamentului potrivit.
Îmbăiere și tratament adecvat – Este foarte important să spălați pielea și blana animalului cu șamponul potrivit, pentru a îndepărta alergenii, bacteriile, uleiul și alte substanțe iritante. Spălarea totală sau în locurile afectate se poate face chiar și de două ori pe zi, în funcție de nevoile animalului. În afară de șampon, trebuie să aplicați și un balsam sau tratamentul impus de medicul veterinar.
Curățarea ochilor – Una dintre cele mai simple metode de a elimina alergenii din ochiul animalului este folosirea unei soluții simple de curățare a ochiului, ce poate fi cumpărată chiar și de la farmacia umană. Făcând acest lucru dimineața și după-amiaza, timp de o zi, două, vă veți da seama dacă problema patrupedului este una cauzată de mediu sau este ceva mai complicată și necesită consultul unui specialist. Dar atenție! Aplicați doar soluții simple, de curățire, nu vasoconstrictoare. Aceastea din urmă se pot aplica doar la îndemnul specialistului.
Curățarea urechilor – Alergeni, smocuri de păr, microorganisme (bacterii) și alte substanțe pot rămâne blocate în urechea animăluțului. Irigarea ușoară a canalelor cu o soluție specială de curățare a urechilor îndepărtează materialele străine și schimbă PH-ul urechii, astfel încât să descurajeze creșterea altor microorganisme. În plus, smulgând părul de pe canalul urechii, veți preveni acumularea de alergeni de mediu care pot irita canalul urechii și încuraja creșterea de microorganisme.
Schimbarea dietei – Pentru alergiile alimentare, controlaţi dieta. Oferiţi o hrană de calitate, pe care animalul o tolerează. Scoateţi din alimentaţie gustările provenite din frigider şi pe cele care ştiţi că sunt responsabile de reacţiile alergice.
Sursa: http://www.zooland.ro/cum-protejam-animalul-de-alergii-primavara-cinci-modalitati-eficiente-6640