Pisica cu blană scurtă sau pisica cu blană lungă, pe care să o alegi?
Un factor foarte important de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem pisică pe care dorim să o adoptăm este lungimea blăniţei acesteia. Poate că ne place o anumită rasă, poate că ne plac mai mult pisicile cu blană lungă deoarece sunt mai pufoase, ori cele cu blană scurtă pentru că lăsa mai puţin păr în casă. Dar cel mai important, este necesar să ne gândim cât timp avem zilnic la dispoziţie pentru a-l înveşti în îngrijirea pufosului nostru.
Află în continuare dacă este recomandat să adopţi o pisică cu blană scurtă sau o pisică cu blană lungă.
Majoritatea pisicilor au blană scurtă sau lungă şi majoritatea năpârlesc. Acest lucru înseamnă că trebuie să te asiguri că ai suficient timp ca să le periezi.
Pisicile cu blană lungă
Dacă îţi plac pisicile cu blană lungă, precum pisicile Persane, Norvegiane de pădure, etc., atunci este necesar să iei în calcul că acestea trebuiesc pieptănate nu doar o dată pe zi, ci poate de două ori pe zi. Acest lucru le permite ca blana să li se dezvolte normal şi să nu înceapă să facă acei câlţi, acele fire de păr care se înnoadă unele în altele. Ulterior, dacă nu le toaletăm, nu le descâlcim, nu le tundem, acele porţiuni de păr pot dezvolta anumite probleme.
Pisicile nu sunt animale care să fie tunse. Ele trebuie doar să fie pieptănate, toaletate şi spălate. Din păcate mulţi proprietari aleg această variantă deoarece şi-au cumpărat o pisică cu blană lungă şi frumoasă, dar neavând timp să o perie sau neobișnuind-o de mică să fie periată sau pieptănată, ajung în situaţii în care trebuie să tundă ei sau medicul pisicuța. Iar pentru ea nu este un lucru bun.
Pisicile cu blană scurtă
Pisicile cu blană scurtă sunt mai uşor de întreţinut. Acestea nu necesită o toaletare la fel de riguroasă ca cele cu blană lungă. Cu toate acestea, o periere a blăniţei o dată pe zi sau la 2 zile le este benefică. Nu uita ca unul din obiceiurile principale ale pisicilor este acela de a-şi curăţa blăniţa. Acest lucru înseamnă că de fiecare dată ele înghit multe fire de păr, pe care apoi le elimină sub formă ghemelor de blană. Acest proces nu este plăcut nici pentru ele, iar prin perierea blăniţei cât mai des, le ajutăm să înghită mai puţine fire de păr.
Există şi pisici fără blană, cele mai cunoscute fiind cele Sphynx. Acestae sunt foarte plăcute la atingere, având pielea foarte catifelată. Însă, chiar dacă nu este necesar să ai grijă de blăniţa lor, ele vor avea nevoie de alte îngrijiri speciale pentru piele.
De exemplu nu putem ţine o pisică Sphynx la alternări de temperatură. Nu putem să o lăsăm să intre dintr-o cameră în alta, dacă într-o cameră este foarte frig, iar în cealaltă foarte cald. Neavând blana, aceasta nu va avea protecție. Dacă o pisică normală va ieși din casă unde sunt 20 de grade, iar afară sunt 0 grade, nu va avea nicio problemă. În schimb, pentru Sphynx există riscul să rămână înghețată după ce a facut primii pași.
Așadar, în funcție de timp și de cât de mult îți place să faci aceste manopere pentru animalut tău, gândește-te dacă îți alegi o pisică cu blană lungă, o pisică cu blana scurtă sau poate o pisică fără blană.
Sursă: Cupisici.ro