Atunci când eşti însărcinată te gândeşti constant la cum să amenajezi locuinţa şi cum să îţi iei cât mai mult timp liber de la locul de muncă, pentru a-i asigura micuţului…
… un cămin primitor şi plin de afecţiune. Aşadar, gândul nici că-ţi zboară la animăluţul care v-a însoţit în ultimii ani şi cum se va înţelege el cu bebeluşul. Ei bine, pentru venirea bebeluşului pe lume şi în căminul vostru nu trebuie să vă pregătiţi doar voi doi, părinţii, ci şi animalul de companie.
Află ce trebuie să faci şi ce nu pentru ca bebeluşul şi animăluţul să se acomodeze unul cu celălalt, astfel încât amândoi să fie fericiţi.
Nu e cazul să renunţi la animăluţ
În cele mai multe cazuri puţină planificare vă va ajuta să găsiţi cele mai bune soluţii pentru bebeluş, dar şi pentru animăluţ.
Educă-ţi din timp animalul de companie
Te bucuri când intri în casă, iar câinele sare pe tine şi îţi arată cât de dor i-a fost de tine. Atunci când vei ţine în braţe bebeluşul, acelaşi gest al animalului te va exaspera. El este însă obişnuit cu tine bucurându-te în această situaţie.
Dacă te apuci să ţipi la el, câinele nu va înţelege absolut nimic. Aşadar este necesar să-i faci un nou dresaj animalului de companie, înaintea venirii pe lume a copilului şi în mod treptat. Analizează actualele obiceiuri ale animalului de casă şi felul în care ele te vor afecta odată ce bebeluşul este şi el în casă.
Apoi, poţi începe noul dresaj astfel încât, după venirea pe lume a copilului, să nu ai astfel de griji. Poartă-te cu animăluţul ca şi cum bebeluşul ar fi deja în cămin, timp de câteva luni, în perioada sarcinii. Nu ezita să cauţi un antrenor care să facă te ajute cu dresajul animalului.
Arată-i animalului de companie camera copilului
Ai amenjat camera copilului cu mobilă nouă, iar uşa stă închisă? Ei bine deschide-o pentru o vreme şi arată-i animalului de companie unde va locui bebeluşul.
Lasă pisica sau câinele să cerceteze mobila nouă, produsele destinate copilului, dar fără să-i permiţi o apropiere de pătuţul copilului, aşternuturi sau haine. Altfel, va considera că are voie şi pe viitor să le adulmece. Dacă îi permiţi animalului să cerceteze lucrurile noi, nu va mai fii gelos pe noul membru al familiei, crede Andrew.
Pe această cale le satisfaci şi curiozitatea caracteristică. Pisicile sunt în special curioase şi le place să adulmece peste tot. Mai bine îi satisfaci curiozitatea înaintea venirii bebeluşului în casă, decât atunci când ai uitat din greşeală uşa deschisă. Chiar nu ai nevoie de o pereche de mustăţi care să-ţi dea târcoale în timp ce schimbi scutece.
Obişnuieşte-l pe animăluţ cu tabieturile bebeluşului
Cumpără un CD cu sunete specifice bebeluşului. Măreşte volumul gradual pentru a-l obişnui pe animal cu sunetele, nu tocmai plăpânde, ale unui bebeluş.
Măsurile de siguranţă ce trebuie luate pentru copil
Desigur, există şi riscuri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când în căminul vostru se află şi patrupede.
Nu lăsa animalul singur în preajma copilului şi nu-i permite sub nicio formă să doarmă cu cel mic. Copilul poate avea reacţii alergice la animal, reacţii de care, din pricina vârstei premature, nu ai cum să ştii.
Un lucru foarte important de ştiu. Chiar dacă patrupedul tău iubeşte oamenii, ei bine, câinele nu recunoaşte bebeluşii, în primele lor luni de viaţă, ca fiind oameni. Mirosul unui bebeluş este diferit de mirosul adultului.
Anumite sunete emise de un nou născut sunt asemănătoare cu cele ale unui animal rănit. Aşadar, chiar şi în cazul unui câine calm, instinctul de vânătoare al animalului de companie poate fi trezit, siguranţa copilului fiind în pericol.
Atunci când bebeluşul şi animalul se află în aceeaşi cameră, asigură-te că cel mic stă, la înălţime, întotdeauna deasupra câinelui. Astfel, îi transmiţi câinelui că bebeluşul este cel care domină în raportul fizic.