Boala denumită babesioză apare la câini și alte specii și se transmite mai ales prin căpușe. Severitatea bolii variază considerabil în funcție de specia de protozoar Babesia implicată, precum și de răspunsul imun al câinelui infectat. Rezultatul principal al unei infecții cu Babesia este anemia, deoarece sistemul imunitar distruge globulele roșii infectate, dar babesioza poate avea și alte efecte negative în tot corpul.
Ce este babesioza, boala declanșată de căpușe la câini
Babesioza este o boală cauzată de protozoarul (parazit unicelular) din genul Babesia. Transmiterea acestui parazit se face cu ajutorul căpușelor, prin transfer de sânge de la mușcăturile altui câine sau prin placentă de la mamă la pui.
Protozoarul a fost descoperit de doctorul Victor Babeș, la sfârșitul secolului al XIX-lea, și de aceea îi poartă numele.
Perioada de incubație este de circa două săptămâni, iar simptomele pot sau nu să apară la câinii infectați. Babesioza poate rămâne nediagnosticată luni sau ani de zile.
Parazitul infectează globulele roșii ale câinelui, provocând anemie hemolitică. În acest tip de anemie globulele roșii sunt distruse și se eliberează în organism o cantitate excesivă de hemoglobină. Aceasta poate duce la icter.
Corpul câinelui infectat cu babesioză va încerca să producă mai multe globule roșii pentru a le înlocui pe cele pierdute, dar dacă nu poate produce suficiente, animalul se va îmbolnăvi de anemie.
Tipuri de Babesie
- Babesia canis;
- Babesia canis canis ;
- Babesia canis vogeli ;
- Babesia canis rossi;
- Babesia gibnosi;
- Babesia conradae.
Simptomele babesiozei la câini
- Lipsa de energie;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Pierderea în greutate;
- Febra;
- Abdomen umflat;
- Culoare închisă a urinei;
- Culoare deschisă a fecalelor;
- Piele galbenă sau portocalie;
- Gingii decolorate.
Metode de diagnosticare a babesiozei la câini
Înainte de diagnosticare, trebuie să îi oferi medicului veterinar istoricul medical al câinelui, dar și să menționezi posibilele incidente care ar fi putut duce la infectare.
În trecut, boala babezioză era diagnosticată prin observarea parazitului pe un frotiu de sânge. În prezent, cele mai folosite metode de diagnosticare sunt testele ELISA și testarea PCR.
Cea mai bună metodă de prevenire a babesioziei este protejarea animalelor împotriva căpușelor. Poți face asta prin folosirea de zgărzi deparazitare sau a unor soluții de deparazitare externă