Dacă ai observat că pisica ta a prezintă un comportament ciudat – îşi scutură capul şi se scarpină în urechi, poate însemna că are o problemă cu urechile.
În cazul în care comportamentul descris mai sus este completat de secreţii galbene sau închise la culoare şi un miros puternic din zona urechilor, atunci este cazul să faceţi o vizită la veterinar.
Cauze comune ale secreţiilor urechii la pisici
Când urechile pisicilor sunt sănătoase, au o culoare rozalie în interior şi sunt curate. Urechile sănătoase nu prezintă miros, au foarte puţină ceară pe interior şi, bineînţeles, par să detecteze cel mai mic sunet de la kilomteri distanţă.
Când pisicile au probleme la urechi, comportamentul lor se schimbă şi include:
- atingerea frecvenţă a urechilor cu lăbuţa
- scărpinat
- sensibilitate la atingere
- scurgeri galbene, portocalii sau închise la culoare
- pierderea auzului
- poziţie înclinată a capului
- scuturarea capului
- pierderea echilibrului
Care sunt cauzele cele mai comune ale secreţiilor urechii
Raia auriculară – atât de micuţi încât sunt vizibili doar la microscop, aceşti paraziţi reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale problemelor urechii, la pisici. Deşi pare inofensivă, raia auriculară nu trebuie negalijata pentru că se poate agrava destul de tare, generând infecţii puternice.
Infecţiile urechii – sunt o problemă foarte serioasă, fiind nu doar extrem de neplăcute pentru pisică, ci şi foarte periculoase dacă nu sunt tratate la timp. Efectele unui tratament întârziat pot duce chiar şi la surzire. Infecţiile sunt cauzate de bacterii.
Alte cauze – Secreţiile auriculare mai pot fi determinate şi de alergii, acumulări de ceară, tumori, polipi, reacţii la anumite medicamente, probleme ale sistemului imunitar.
Tratamente comune pentru secreţiile urechii la pisici
Tratamentul pentru problemele urechii trebuie stabilit doar de medicul veterinar, în funcţie de diagnosticul pus, în urma consultului şi investigaţiilor.
Tratamentul pentru raia auriculară – include, de obicei, curăţări regulate şi medicaţie locală.
Raia auriculară se transmite foarte uşor către alte animale, deci, dacă în casa ta se regăsesc şi alte patrupede, e necesar ca toate să facă o vizită veterinarului.
Tratamentul pentru infecţii – depinde, în primul rând, de cauză infecţiei. În funcţie de analize, medicul poate prescrie: antibiotice, antifungice, antiinflamatoare.
Prevenirea problemelor cu urechile la pisici
Pentru a-ţi ajuta pisica să aibă urechi sănătoase şi fără secreţii supărătoare, verifică regulat interiorul acestora, pentru a observa dacă se acumulează ceară sau apar inflamaţii şi mirosuri neplăcute. La primul semn că ceva nu este în regulă, îţi recomandăm să faci o vizită veterinarului. Intodeauna este mai bine să începi un tratament mai devreme.
!!! Nu încerca niciodată să cureţi tu urechile pisicii, introducând obiecte în canal. Acesta este foarte delicat şi se poate răni uşor. În plus, nu trata niciodată pisica din propria iniţiativa. Medicul veterinar este singurul care poate să facă diferenţa între diversele cauze şi îţi poate recomanda tratamentul potrivit.