Mustățile pisicilor fac parte din farmecul acestora. Alături de năsuc, urechiușe, lăbuțe și întreagă postura a pisicilor, mustățile parcă dau un plus de eleganță. Dar pe lângă latura estetică, acestea au și un rol important în desfășurarea activităților pe care pisica le întreprinde zi de zi, inclusiv pentru supraviețuire.
Iată 7 lucuri interesante despre mustățile pisicilor:
1. Mustățile pisicilor sunt extrem de sensibile
Mustățile pisicilor sunt cu mult mai înrădăcinate decât restul firelor de blană, fiind înconjurate de numeroși nervi. Din acest motiv, pisicile pot simți chiar și cea mai mică adiere a vântului. Fiind atât de sensibile, trebuie să avem întotdeauna grijă să nu facem presiune asupra lor deoarece vă cauza durere pisicuței. Chiar și atunci când mănâncă, trebuie să îi oferim mâncarea într-un bol mare sau pe o farfurie întinsă. Daca vă primi hrana într-ul bol îngust este posibil că pisica să simtă durere în jurul mustăților, existând presiune.
2. Mustățile pisicilor nu sunt doar pe nas
În plus, pe lângă cele opt până la douăsprezece mustăți pe care pisica le are de-o parte și de alta a nasului, ea mai are mustăți mai scurte și deasupra ochilor, pe bărbie, pe piept și pe lăbuțele inferioare.
3. Pisicile se folosesc de mustăți pentru a-și da seama dacă încap într-un spațiu
Cu toții știm că pisicile sunt experte în strecurarea prin locuri foarte înguste. Dar cum fac acest lucru? Înainte de a se furișa printr-o zona îngustă, pisicile se folosesc de mustăți pentru a-și da seama dacă pot trece pe acolo. Acest lucru este posibil fiindcă lungimea acestora este aproximativ egala cu lățimea corpului pisicii. Dar ce se întâmplă dacă pisica se îngrașă? Se presupune că odată cu luarea în greutate, îi cresc și mustățile. Însă încă nu sunt suficiente dovezi în acest sens.
4. Pisicile își folosesc mustățile pentru a-și localiza prada
Pisicile nu au o vedere excelentă, însă acest lucru nu reprezintă un impediment pentru ele. În scopul adaptării speciei cât mai bine pentru a-și asigura supraviețuirea, ele și-au compensat lipsa vederii cu prezenta mustăților. Astfel, pentru a-și localiza prada și pentru a se asigura că o și prinde, micuțele feline se folosesc de mustăți.
5. Mustățile sunt un indicator emoțional
Poziția mustăților exprimă starea pe care o are pisica. Atunci când aceasta este calmă, are și mustățile relaxate. Dacă este în alertă, își va înainta mustățile în față, iar atunci când este nervoasă, și le va lipi de obraji. Desigur, se va tine cont și de restul limbajului corpului pentru a înțelege starea pisicuței cât mai bine.
6. Mustățile pisicii nu trebuie niciodată să fie tăiate
Dacă mustățile pisicii ar fi tunse, fară sistemul ei de direcționare, aceasta ar deveni amețită și confuză. Este ca și cum cineva te-ar lega la ochi pentru câteva săptămâni. Așadar, să nu îi faci niciodată acest lucru pisicii tale.
7. Mustățile pisicilor își pot schimba culoarea
Așa cum odată cu înaintarea în vârstă unele fire din blănita pisicii încep să albească, la fel se întâmplă și în cazul mustăților. Unele vor începe să albească. Desigur, acest lucru este mai vizibil la pisicuțele cu blana închisă la culoare.
Sursa: Cupisici.ro