Strabismul la pisici

Deși unele pisici sunt haioase când se uită cruciș ele pot suferi de strabism.

Strabismul este o afectiune oftamologică întâlnită și la oameni. Strabismul este o afecțiune oculară în care se manifestă o deviație a unei axe oculare în raport cu cealaltă. Aceasta implică de obicei o lipsă de coordonare între mușchii extraocular care împiedică focalizarea fiecărui ochi la același punct în spațiu și previne buna vedere binoculară, fiind afectată negativ percepția în profunzime a spațiului. Strabismul poate fi fie o tulburare neurologică de coordonare a ochilor fie o tulburare musculară.

Mai exact ochii pisicii nu sunt aliniați. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza musculaturii din spatele ochilor. Se poate manifesta la un singur ochi sau la amândoi.

Există două tipuri de strabism principale: convergent în care pisica se uită către nas și divergent în care ochii sunt îndreptați către exterior.

Strabismul este intâlnit la pui de cele mai multe ori, dar cu trecerea timpului acesta se corectează singur. Vorbim de forme ușoare de strabism care se corectează o dată cu dezvoltarea mușchilor ochiului și folosirea acestora de către pisică prin focusare pe diverse obiecte sau animale.

În cazul în care, strabismul apare la un animal adult, să zicem de peste un an, poate fi din cauza unei probleme grave de sănătate din interiorul cutiei craniene.
Cazurile cele mai des întâlnite de strabism au fost la rasele: persane, siameze, himalayane, dar nu în procente foarte mari față de celelalte rase.

Tratamentul de strabism la pisici are ca scop corectarea cauzei principale a problemei, de aceea este important să se ajungă la un diagnostic specific dacă este posibil.

Posted on 19 martie 2019 in Pisici

Share the Story

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top