Impotriva caror boli protejeaza vaccinurile canine?

Împotriva căror boli protejează vaccinurile canine?
Turbarea (rabia) este încă prezentă în unele medii rurale şi nu trebuie privită cu superficialitate. Prevenţia antirabică este reglementată pe plan internaţional, acest aspect referindu-se şi la obligativitatea vaccinării anuale a speciilor receptive.

Jigodia (Boala lui Carre) afectează cel mai adesea animalele tinere, dar se poate manifesta şi mai târziu la orice vârstă. Animalul bolnav are ochii înceţoşaţi, pe fantele nazalese scurg secreţii purulențe, uneori apar contracţii generale ale întregului corp. Boala este de obicei mortală, dar chiar dacă animalul trece prin boală, poate rămâne cu sechele nervoase pe toată durata vieţii.

Parvoviroza se manifestă prin vomă gravă, diaree sanguinolentă, în urma cărora animalul se deshidra tează grav şi moare. Hepatitavirotică infecţioasă este foarte contagioasă şi adesea mortală. Este caracterizată prin febră intensă, vomă, durere abdominală, icter.
Vestea bună este că împotrivatuturor acestor boli există vaccinuricare, administrate la animalele sănătoase, le conferă apărare imunitară eficientă.

În afară de bolile mai sus amintite, se obişnuieşte să se aplice protocoale de vaccinare şi pentru prevenirea leptospirozei, a parainfluenţei, coronavirozelor şi a traheobronşitei. Leptospirele determină afecţiuni hepatice şi renale, iar pentru tratareabolii este nevoie de administrareade antibiotice pe o perioadă lungă.
Boala poate fi întâlnită şi la om. Coronavirusul afectează, de asemenea, tractusul intestinal, dar în mod diferit faţă de parvovirus. Simptomele sunt voma, diareea, inapetenţa, adinamia, deshidratarea care se instalează repede. Boala ca atare este rareori letală, dar dacă se asociază şi cu parvovirus, atunci prognosticul devine defavorabil.

Virusul parainfluenţei determinăafecţiuni discrete ale căilor respiratorii, animalul tuşeşte, respiră greu, prezintă epiforă. În mare, se aseamănă cu tusea de canisă produsăde Bordetella bronchiseptica, dar nu este atât de gravă. Agentul etiologic are capacitate patogenă mare, răspândindu-se în medii unde animalele coexistă şi vin în contact direct unele cu altele.

Tusea uscată – ca simptom principal – solicită animalul foarte mult, iar proprietarul este îndreptăţit să-şi facă griji.
Iată, deci, o serie întreagă de afecţiuni extrem de periculoase pentru sănătatea câinelui nostru care pot fi combătute prin vaccinare, ceea ce face ca această metodă de imunizare să devină esenţială în programul de profilaxie al animalului.

Posted on 5 noiembrie 2020 in Caini

Share the Story

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top