Epilepsia la caini – tratament

Ce pot face in cazul in care cainele meu are o criza?
Este important sa ramai calm! Majoritatea crizelor sunt de scurta durata si cainii nu sunt constienti ca acestea se intampla. In plus, este foarte probabil ca exemplarele afectate sa nu sufere in timpul unei crize, chiar daca aceasta pare violenta.

Ceea ce poti face:

  • Asigura-te ca ajuti cainele sa stea in siguranta, indepartand mobila de care se poate lovi in timpul crizei
  • Sub nicio forma NU introduce nimic in gura cainelui, nici obiecte, nici mainile tale
  • Cronometreaza crizele, cand aceastea se intampla, pentru a-i putea da veterinarului cat mai multe detalii
  • Observa cu atentie manifestarile din timpul crizei, tot din acelasi motiv
  • Tine un jurnal al crizelor – frecventa si manifestari
  • Cainii diagnosticati nu necesita, in mod normal, ingrijire medecala dupa o criza epileptica
  • Atentie! Crizele foarte lungi, sau cele care sunt urmate imediat de altele, fara ca animalul sa isi revina, reprezinta o un risc si trebuie tratate ca o urgenta veterinara. In acest caz, este bine sa apelezi la un serviciu de urgenta veterinara!

Ce ii poate provoca o criza de epilepsie cainelui meu?

Unii caini care sufera de epilepsie par sa aiba anumite “mecanisme de declansare” care duc la aparitia unei crize epileptice. Identificarea acestora depinde de la caine la caine, de aceea este important sa observi animalul si sa ai un jurnal al bolii.
In cazul oamenilor, crizele apar din cauza oboselii, lipsei somnului, stresului si omiterea administratii medicatiei.
In cazul cainilor, multi stapani au identificat stresul ca un factor de declansare, iar acesta poate interveni la modificari in rutina, zgomote puternice, plimbari cu masina, vizite la veterinar, etc. Alti stapani au identificat anumite feluri de mancare sau medicamente.

Ce tratament este disponibil? Epilepsia la caini se poate vindeca?

In multe cazuri, epilepsia la caini poate sa ajunga la stadiul de a mentine o stare in care animalul nu manifesta crize. Acest lucru se poate face prin medicatia corecta, dar si prin identificarea dozei corecte, pentru fiecare caz. Tratamentul se continua, de obicei, pe toata durata vietii, iar cainele necesita monitorizare regulata din partea medicului veterinar. Analizele periodice sunt foarte importante, ajutand la minimizarea efectelor secundare.
In Europa, exista 2 medicamente care pot fi prescrise cainilor cu epilepsie: Imepitoina (Pexion) sau Fenobarbital. In cazul in care nu se reuseste reducerea crizelor cu medicamentele “de prima linie”, se poate opta si pentru introducerea bromurii de potasiu.

Foarte important:

Medicatia trebuie sa fie stabilita si ajustata doar de un medic veterinar
Dozajul stabilit de medicul veterinar trebuie respectat cu strictete
Intreruperea medicatiei nu se face decat la recomandarea medicului veterinar

Epilepsia poate parea un diagnostic greu de infruntat insa, nu trebuie sa iti pierzi increderea. Comunicarea eficienta cu medicul veterinar, mentinerea unui jurnal al bolii si respectarea medicatiei stabilite pot sa fie drumul catre un tratament care sa dea roade si sa asigure cainelui o viata normala.

Posted on 8 iulie 2020 in Caini

Share the Story

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top