Epilepsia la caini – cauze

Ce este epilepsia?

Epilepsia este o boala cronica ce cauzeaza crize, multe manifestate prin convulsii si este una dintre cele mai comune boli cronice intalnite la caini. In cele mai multe cazuri, epilepsia este o boala pe care cainii si stapanii trebuie sa o gestioneze pe tot parcursul vietii animalului.
O criza are loc atunci cand exista o activitate electrica anormala in creierul cainelui, ceea ce duce la schimbari bruste, dar de scurta durata, in comportamentul sau miscarea animalului. Unele rase pot fi mai predispuse la epilepsie decat altele, in plus boala a fost des intalnita de-a lungul unei linii de pedigree, ceea ce ii da si un caracter ereditar.

Care sunt semnele epilepsiei la caini?

Veterinarul poate suspecta cainele de epilepsie atunci cand au fost observate cel putin doua crize epileptice neprovocate, la o distanta de 24 de ore. Din pacate, crizele epileptice pot fi cu greu deosebite de alte crize convulsive, cauzate de alte probleme de sanatate. Iata 3 caracteristici ale crizelor epileptice la caini:

Pierderea controlului – adesea asociata cu convulsii (miscari sacadate sau agitatie si contractii musculare)
Episoade care incep si se termina brusc
Episoade care sunt foarte asemanatoare si repetitive

Tipuri de crize epileptice

Au fost identificate mai multe tipuri de crize de natura epileptica insa, ele afecteaza fiecare caine diferit. Manifestarile unui caine in timpul unei crize de un anumit tip, pot fi foarte diferite la alt caine, afectat de acelasi tip de criza.
Cele mai multe crize apar brusc, fara semnale prevestitoare, dureaza putin si se opresc de la sine. Cei mai multi caini nu au nevoie de ingrijiri medicale dupa o astfel de criza, in cazul in care disgnosticul de epilepsie este deja pus.

1. Crizele focale
Acestea au loc intr-o jumatate de creier, intr-o anumita regiune.

Pot fi prezente ca:
Miscari episodice: spasme musculare la nivelul fetei, clipit des, miscari ale capului sau contractii musculare la una dintre extremitati
Manifestari provenite din sistemul nervos vegetativ: salivare excesiva, voma, pupile dilatate
Manifestari comportamentale: anxietate, nerabdare, cautarea insitenta a atentiei, frica inexplicabila

2. Crize generalizate
Acestea au loc in abele parti ale creierului. Acest tip de crize pot fi prezente inca de la inceput, sau se pot dezvolta pornind de la crizele focale. In cele mai multe cazuri cainele isi pierde cunostinta, are convulsii si pot aparea: salivarea excesiva, urinarea sau defecarea involuntara.
Manifestarile motorii apar pe ambele parti ale corpului.
Exista de asemenea, crize generalizate fara convulsii, caracterizate printr-o pierdere brusca a tonusului muscular si colaps.

3. Crize focale ce evolueaza in crize generalizate
In acest caz, o criza generalizata apare imediat dupa una focala, fiind cel mai comun tip de crize observate la caini. Crizele focale sunt, de obicei, foarte scurte si greu de observat, urmate imediat de cele generalizate.
Cauzele epilepsiei la caini

Un numar mare de boli, dar si alti factori pot cauza crize convulsive care duc la epilepsie. In general, epilepsia poate fi clasificata ca o boala structurala (cand o cauza subiacenta poate fi identificata la nivelul creierului), sau o boala idiopatica (fara o anumita cauza, cand se ia in calcul predispozitia genetica).

1. Epilepsia structurala la caini
Asa cum ziceam mai sus, poate fi vorba de acest tip de epilepsie, cand este identificata o cauza a bolii, la nivelul creierului. Poate fi vorba de probleme de alimentare cu sange ca: obstructii ale vaselor, sangerari, inflamatii, infectii, traume, tumori sau boli degenerative ale creierului. Aceste anomalii se pot confirma imagistic.
In plus, exista dezechilibre metabolice ale creierului care duc la modificari in structura sa, sau degenerare neuronala.

2. Epilepsia idiopatica la caini
Afecteaza cainii de la varste fragede, pana la varste de mijloc, fara sa fie prezenta o cauza. Acest tip de epilepsie este pus des pe seama materialului genetic si a factorilor externi.

Posted on 7 iulie 2020 in Caini

Share the Story

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top