Cum se manifesta alergia la pisici

Ai alergie la pisici dar nu vrei să te desparţi de animalul de companie? Multe persoane aleg să suporte simptomele supărătoare decât să renunţe la pisica. Există totuşi metode care ameliorează simptomele alergiei.

Principalele maniestări ale alergiei la pisică sunt la nivel respirator. Astfel, aceste alergii pot declanşa rinita sau astmul, boli ale aparatului respirator în care apar rinoree, obstrucţie nazală, tuse, respiraţie dificilă şi şuierătoare. De multe ori, manifestările alergiei se confundă cu o răceală care nu se mai termină sau se tot repetă.

De ce apare o alergie la pisici
Genetica pare să aibă un rol important în dezvoltarea alergiilor, ceea ce înseamnă că dacă ai în familie persoane cu alergii, este foarte probabil să devii, la rândul tău, alergic. Sistemul imunitar produce anticorpi pentru a combate substanţele care ar putea afecta organismul, cum ar fi bacteriile şi virusurile. La o persoană care are alergii, sistemul imunitar confundă o alergenă cu ceva dăunător şi începe să producă anticorpi pentru combaterea acesteia. Aşa apar simptome alergice, cum ar fi mâncărime, rinoree (nasul curge), erupţii cutanate şi astm.

În cazul unei alergii la pisici, alergenele pot proveni din mătreaţa pisicii (pielea moartă), blana, saliva şi chiar din urina acesteia. Particulele alergene ale animalelor de companie pot ajunge pe haine, pot circula în aer, se pot aşeza pe mobilier şi în aşternuturi.
Simptomele alergiei la pisici
Semnele frecvente ale unei alergii la pisici apar, de obicei, la scurt timp după ce ai intrat în contact cu părul, saliva sau urina animalului. Alergena la care reacţionează peste 90% din persoanele alergice la aceste animale provine din saliva şi pielea pisicii. Alergena poate provoca umflături şi mâncărimi ale membranelor din jurul ochilor şi nasului, de obicei ducând la inflamaţia ochilor şi la înfundarea nasului. Unele persoane pot dezvolta o erupţie pe faţă, gât sau pe partea superioară a pieptului ca răspuns la alergenă.

Posted on 6 aprilie 2021 in Pisici

Share the Story

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top