Cainele ingereaza obiecte necomestibile

Sindromul Pica

Cainii, prin natura lor, sunt excesiv de pofticiosi si curiosi. Adora sa isi exerseze maxilarele pe orice fel de lucruri. Uneori din greseala ei pot inghiti obiecte care nu fac parte deloc din dieta lor naturala. Insa atunci cand acest comportament se repeta frecvente avem de-a face cu sindromul pica. Cei mai multi specialisiti considera pica a fi o tulburare compulsiva, care nu trebuie lasata netratata.
Cainii pot inghiti cele mai ciudate obiecte: pietre, ziare, sosete, lemn, metal, plastic etc. Distrugerea obiectelor personale este cea mai mica problema comparativ cu pericolul pe care il reprezinta pentru caine. Obiectele nedigerabile de diferite dimensiuni si forme pot cauza obstructia cailor aeriene, iritatie gastrica sau blocaj gastro-intestinal, ce poate fi fatal animalului.

Cauze
Exista mai multe teorii care incearca sa explice acest tip de comportament anormal. Daca cainele vostru a inghitit o singura data un obiect ciudat asta nu inseamna ca sufera de pica. Insa daca acest fapt se petrece des, ar trebui sa cercetati cauzele si sa luati masuri urgente.

La pui, rosul si inghititul unor obiecte necomestibile este destul de frecvent si am putea spune aproape natural. Catelusii incearca astfel sa cunoasca mediul inconjurator si sa isi faca o imagine asupra lucrurilor. Schimbatul dintilor si curiozitatea fara margini sunt alte motive pentru care puiul recurge la acest obicei.
Semnele de ingrijorare apar atunci cand, dupa depasirea copilariei, cainele inca mai pastreaza acest comportament.

Plictiseala poate fi una dintre cauze. Un caine care nu primeste suficienta atentie din partea stapanului, care petrece mult timp singur acasa sau care nu are parte de exercitiu fizic si mental, isi va canaliza energia spre obiectele straine din jur. Cainele care duce dorul stapanului va inghiti obiectele care ii aduc aminte de acest, care ii poarta mirosul. Pentru el inghititul de lucruri necomestibile reprezinta o modalitate de a atrage atentia: va fi certat sau va fi dus la medic. Chiar daca intr-un sens negativ, acestea sunt forme de a oferi/ primi atentie. Pica poate fi exprimarea frustrarilor si a anxietatii.

Acest sindrom poate fi exprimarea unor afectiuni: tulburari digestive, parazitoze intestinale, tulburari metabolice, deficiente nutritionale, otravire etc. Daca acest tip de comportament a aparut spontan, este momentul sa cereti sfatul medicului, poate fi vreo afectiune din categoriile de mai sus.

Cum tratam?

Cel mai eficient tratament este cel care actioneaza asupra cauzei. Impreuna cu medicul veterinar si/ sau specialistul in dresaj vom descoperi cauza. Cele de tip medical vor fi tratate de catre medic, iar dupa inlaturarea afectiunii va disparea si sindromul pica.
Tulburarea compulsiva (comportamentala) necesita ajutorul specialistului in comportament canin.
De fiecare data cand surprindeti cainele cu obiecte nedorite in gura speriati-l sau pulverizati un jet de apa inspre el. Daca patrupedul este dresat, dati-i comanda „Lasa jos!”.

Oferiti zilnic exercitiu fizic si mental cainelui. Nu uitati sa va jucati cu el.
Puneti la dispozitie jucarii cat mai variate si cat mai provocatoare, in acest fel va uita de obiectele necomestibile.
Asigurati-va ca nu exista prin locuinta obiecte la care animalul sa aiba acces. Lucrurile personale sau cele marunte vor fi departe de locurile unde cainele poate ajunge.
Daca manifesta pasiune pentru un anumit obiect sau clasa de obiecte, pulverizati pe acestea substante neplacute lui: otet de mere, lamaie, piper, tabasco, chili etc.

Atenție!
Nu certati si nu pedepsiti cainele. Aceasta poate creste nivelul anxietatii, care va spori acest comportament nedorit.

Posted on 15 ianuarie 2019 in Caini

Share the Story

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top